Succékedjan ska greja gruppsegern

SPORT

Ishockey. De har öst in poäng och lett Sverige till två raka segrar.

Nu ska succékedjan ta Juniorkronorna till gruppseger i JVM.

– Det skulle hjälpa oss mycket, det blir lite enklare i kvarten, säger Alexander Nylander, poängbäst i blågult med ett mål och fyra assist.

De svenska spelarna fick en träningsledig dag i ett vintrigt Helsingfors inför slutspurten på gruppspelet med två matcher på två dagar.

Först väntar Danmark på onsdagen och sedan Kanada på nyårsafton.

Sverige behöver bara tre poäng från de två matcherna för att säkra gruppsegern.

Och en, på pappret, enklare kvartsfinal.

Förmodligen väntar då Slovakien, som just nu ligger på fjärde plats i den andra gruppen.

– Det blir lite enklare, även om man inte får ta för lätt på någon. Men jag vet ju att Finland, Ryssland och Tjeckien är bra, säger Nylander om de andra alternativen.

Lång vänskap

Han sköt segermålet i den viktiga vinsten mot USA i måndags och har gjort succé så här långt tillsammans med Dmytro Timashov (2+2) och Färjestadscentern Rasmus Asplund (1+0) som ersatte skadade William Nylander (1+0) i kedjan redan efter en period i öppningsmatchen mot Schweiz.

Att kemin fanns där direkt mellan Nylander och Timashov är inte så konstigt.

– Jag har ju känt honom sedan de kom hem till Sverige. Jag har varit hemma en hel del hos dem, Micke (pappa Nylander) har hjälpt mig ganska mycket med hockeyn. William är en av mina bästa kompisar sedan 13-14-årsåldern, berättar Timashov.

Timashov och William Nylander är 19 år gamla - men även två år yngre Alexander fick hänga med de äldre.

– Jo, han var med när vi körde på is och så.

Skönt kliv

Rasmus Asplund tog klivet från fjärdekedjan har gjort det bra som stand-in för skadade William Nylander.

– Det är fantastiskt kul, de är spelare som gör saker som många andra inte kan göra. Det är bara att ta tillvara på det. Jag tycker jag kommer in i det bättre och bättre och börjar lära mig hur de tänker och hur de vill göra, säger Asplund som tar ett stort defensivt ansvar i kedjan.

Han säger att det inte stör honom att veta att det är färdigspelat om William Nylander kommer tillbaka.

– Absolut inte, får vi tillbaka William är det ett jättebra tillskott för vårt lag. Då ska han ha tillbaka sin roll och jag får ta den rollen som jag egentligen skulle ha haft, säger han.

Alexander Nylander låg tvåa i JVM:s poängliga när alla lag hade spelat två matcher, Timashov på fjärde plats.

"Mini-Nyllet" är nöjd med sin JVM-debut hittills:

– Det är grymt, en riktigt cool turnering, den största jag spelat i hela mitt liv. Det har gått bra, men jag tänker bara på att fortsätta jobba hårt och göra det ännu bättre.

TT: Vad kan bli bättre?

– Jag kan åka mer skridsko och ta mer avslut.

FAKTA

Så vinner Sverige gruppen

+ Sverige har 6 poäng och behöver 9 för att säkra gruppsegern. Seger vid ordinarie tid mot Danmark på onsdagseftermiddagen och saken är klar. Då kan bara USA komma upp i lika många poäng, men hamnar ändå bakom Sverige tack vare Juniorkronornas 1-0-seger i lagens inbördes möte i måndags. I så fall blir gruppavslutningen på nyårsafton mot Kanada betydelselös när det gäller kampen om gruppseger.

+ Tappar Sverige en poäng mot Danmark, behövs en poäng mot Kanada, två tappade poäng mot Danmark kräver två mot Kanada, och så vidare.

Helsingfors TT:s utsände

ARTIKELN HANDLAR OM