"Jag är stolt över min säsong"

SPORT

Fotboll. EM-guld, en strålande allsvensk säsong - och nu en A-landslagsplats.

Fotbollslivet leker för Patrik Carlgren.

– Att få landslagsmeriter betyder väldigt mycket, säger han till TT inför januariturnén.

Patrik Carlgren skrattar till. När hans 2015 kommer på tal är det svårt att inte dra på smilbanden.

Under säsongen som gick befäste han positionen som självklar etta mellan stolparna i allsvenska toppklubben AIK, och så bjöd han på den där straffräddningen i Tjeckien i somras som innebar ett högst osannolikt svenskt EM-guld för U21-landslaget.

Räddningen på den portugisiske stjärnan William Carvalhos elvametersspark i straffavgörandet i finalen har vevats om och om igen - och är på god väg att ta sig in på listan över klassiska svenska idrottsögonblick.

– Jag är otroligt stolt över vad jag presterat, både med U21-landslaget och med AIK. Jag har hållit en hög nivå hela säsongen, säger Carlgren till TT.

– Men om den här säsongen var mitt genombrott vet jag inte. Det här var min andra säsong som förstemålvakt. Jag skulle säga att förra säsongen var mitt genombrott. Hade jag inte gjort det bra då, hade jag nog inte fått fortsätta spela.

Landslagsdebuterar

Genombrott eller ej - den gångna säsongen kan ändå sammanfattas med ett ord.

Succé.

Och som grädde på moset belönades Carlgren med en plats i landslagets traditionsenliga vinterturné som går av stapeln i Abu Dhabi, där träningsmatcher mot Estland och Finland väntar i början av januari.

– Det ska bli fantastiskt roligt. Att jag kom med är ett kvitto på att jag gjort en bra säsong, säger han.

– Nu är det bara att åka dit och visa att man vill ha speltid. Sedan är det upp till tränaren att bestämma vem som får spela.

Även om Patrik Carlgren inte ännu gjort någon A-landskamp har han fått känna på hetluften - och det ordentligt.

23-åringen togs ut som reserv till playoffmatcherna mot Danmark, när Sverige säkrade en plats i sommarens EM-slutspel i Frankrike. Ett mästerskap som Carlgren nu drömmer om.

– Chanserna att komma med är större än tidigare, eftersom man blivit uttagen nu. Jag kan tänka mig att det är så, men man vet aldrig. Det gäller att göra en bra vårsäsong. Sedan får vi se vad som händer.

"Fullt fokus på AIK"

Carlgrens framfart med U21-landslaget och AIK har fått fart på ryktena om en flytt till en större liga. Huvudpersonen själv har dock inte börjat blicka mot utlandet, än.

– Jag har fullt fokus på AIK, jag har kontrakt hela nästa säsong och trivs superbra i klubben. Så jag tänker inte jättemycket på annat just nu, säger han.

FAKTA

Sveriges väg till EM

2-11 januari: Vinterturné i Abu Dhabi med två landskamper, mot Estland och Finland. Truppen innehåller spelare med klubbadress i allsvenskan och danska ligan. Elva av spelarna har åldern inne för att få spela i Håkan Ericsons OS-lag i Rio de Janeiro i sommar.

22-29 mars: Planen är att spela två landskamper, en hemma och en borta. Klart är att Sverige möter Tjeckien hemma den 29 mars.

Mitten-slutet av maj: Erik Hamrén presenterar 23-mannatruppen till EM.

30 maj-7 juni: Minst en landskamp är planerad. Under den här tiden är tanken att ha ett första läger på hemmaplan.

Början av juni: Landslaget reser till basen i Frankrike.

13 juni: Första matchen i EM, Irland står för motståndet.

TT