Vem blir fönstrets panikvärvning?

SPORT

Fotboll. Snart börjar fotbollsklubbarnas viktigaste match, den som kan vara skillnaden mellan ligaguld och en medioker mittplacering.

Den 2 januari öppnar transferfönstret i England.

Denna gång lär det storma extra mycket.

Bara i England har det spenderats motsvarande 3,4 miljarder kronor under de två senaste januarifönstren, och denna gång lär det bli ännu mer.

Från och med nästa säsong gäller det nya tv-avtalet, vilket gör att samtliga klubbar i närheten av nedflyttning kommer att göra allt de kan för att undvika det då det är värsta möjliga ekonomiska år att åka ur serien just denna säsong.

Och topplagen gör allt i sin makt för att inte missa Champions League-platserna.

Men de måste se upp, januarifönstrets panikvärvningar blir inte alltid till succéer, några av fjolårets största affärer blev fiaskon.

Fiaskon

Juan Cuardo kostade 289 miljoner kronor när han gick från Fiorentina till Chelsea, spelade bara en handfull matcher innan han flyttade tillbaka till Italien i somras, och de 368 miljoner kronor Manchester City lade upp för Swanseas Wilfried Bony går inte ens nästan att räkna hem.

Denna gång är ryktena många. Kommer Zlatan Ibrahimovic att gå till England? Jagar verkligen Manchester United Felipe Anderson från Lazio? Vad händer med Gareth Bale och Cristiano Ronaldo i Real Madrid?

Arsenal - som fick tag på Kim Källström under de sista dagarna av januarifönstret 2014 - kommer att förstärka, det står redan klart.

– Jag kommer ha saker att göra. Jag har alltid saker att göra, men jag sa redan för en månad sedan att vi har lite för tunn trupp, särskilt på mittfältet, med tanke på alla matcher vi spelar, så vi kommer att agera under januari, säger managern Arsène Wenger till the Telegraph.

Sverige väntar

Även Sunderland (stärka upp försvaret), Aston Villa (en anfallare, kanske Chelseas Loic Remy) och Norwich har tydligt flaggat för förstärkningar laget i januari.

För att komplicera saker och ting är inte de olika ligornas fönster öppna exakt samtidigt.

Den 2 januari öppnar det i England, Tyskland, Frankrike, Grekland, Skottland och Österrike, medan andra nationer börjar någon eller några dagar senare. I Sverige öppnar det till exempel den 8 januari.

De flesta stora ligors fönster stänger sedan den 1 februari. I Sverige är det öppet till 31 mars.

FAKTA

Transferfönstret

+ Enligt Fifas regelverk ska det finnas två transferfönster. Den första öppnar efter säsongens slut och stänger före inledningen av den nya säsongen. Denna period får inte överskrida tolv veckor. Den andra sker normalt mitt i säsongen och begränsas till fyra veckor.

+ En spelare får endast registreras när transferfönstret är öppet. Undantag kan finnas för spelare vars kontrakt gått ut innan fönstret har stängt. Om dispens beviljas kan spelaren även registreras efter stängning.

+ En spelare får representera maximalt tre klubbar under en säsong. Under denna period får spelaren normalt endast spela matcher för två av klubbarna.

+ I England kan Premier League-lagen låna ut spelare till klubbar i lägre divisioner efter att det vanliga transferfönstret stängt. Det så kallade Emergency Loan Window öppnar 9 september och stänger 25 november. Därefter är det öppet igen från 8 februari till 26 mars. Under lånefönstret kan en spelare lånas in mellan 28 och 93 dagar.

Källa: Fotbollstransfers.com

TT