Kalla jagar pallen i jubileumstouren

SPORT

Skidor. Det är på damsidan det ska ske för svensk del i Tour de Ski.

Och precis som för tio år sedan så är Charlotte Kalla det största svenska hoppet i jubileumsupplagan av skidornas stora kraftprov.

För Charlotte Kalla, flera av hennes landslagskamrater och nedresta anhöriga fanns det gott om svensk julmat på hotell Bucaneve i Livigno under höghöjdslägret inför Tour de Ski, säsongens viktigaste evenemang. Men inte ens på 1 800 meters höjd i alperna var det en vit jul. Det torra decembervädret har tvingat arrangörerna av Tour de Ski att ändra i programmet. I Oberstdorf, andra anhalt i tiodagarstävlingen, inleder en klassisk sprint och distansloppen förvandlas från skiathlon till 10 respektive 15 kilometer klassiskt.

– De hoppas få till en tvåkilometersslinga. Det tråkiga är att man måste förändra ett program och det blir väldig övervikt på klassiskt, säger förbundskapten Rikard Grip.

– Vi kom till Lenzerheide i söndags och här är 3,75-kilometersbanan som vi ska tävla på det enda vita som finns. Utanför hotellet är det gröna gräsmattor.

Kort tour för Teodor

Touren inleds i Lenzerheide, Schweiz, med de tre första av de åtta etapperna - sprint, 15/30 kilometer klassiskt och 5/10 kilometer fristil. För åtminstone Teodor Peterson blir det enda tourort.

– Han kör bara den inledande sprinten, säger Grip.

Hanna Falk, också sprintinriktad, har som grundplan att köra till och med sprinten i Oberstdorf. För alla andra är tanken att genomföra hela touren.

Men som så många gånger förr står tourförhoppningarna till Charlotte Kalla. Även om säsongsinledning bjudit på både pallplatser och djupdykningar.

– Hon ser bra ut på träning, de ska bli spännande att se henne i tävling nu. I Toblach visade hon lite bättre takter igen, på slutet i distansloppet åkte hon väldigt, väldigt fort, säger Grip.

Kalla blev femma i det klassiska milloppet före jul.

Hoppas på damerna

– Charlotte är den som har gjort det bäst i Tour de Ski och som är väldigt komplett. Men vi har många duktiga damer som kan vara med och slåss bland de tio bästa i totalen i Tour de Ski. Charlotte, Stina Nilsson, Ida Ingemarsdotter, Anna Haag, Maria Rydqvist, kanske Emma Wikén.

– Tre eller fyra av dem kan vara topp tio.

Bästa svenska i världscupen är Stina Nilsson, totaltrean som tog sin första världscupseger i Davos före jul.

– Hon klev av efter fyra lopp i fjol, var fyra totalt då, och kan vara med högt upp igen, säger Grip.

På herrsidan är det mer återhållsamt med förhoppningar, med både Marcus Hellner och Calle Halfvarsson ur spel.

– Jag tror både Emil (Jönsson) och Martin (Johansson) kan vara med och slåss ganska högt upp i totalen.

De kommer inte att kunna rubba Martin Johnsrud Sundby, lika stor herrfavorit som Therese Johaug på damsidan.

FAKTA

Svenskarna i Tour de Ski

Damer: Charlotte Kalla, Piteå, Stina Nilsson, IFK Mora, Anna Haag, do, Ida Ingemarsdotter, Åsarna, Emma Wikén, do, Hanna Falk, Ulricehamn, Maria Rydqvist, Älvdalen, Evelina Settlin, Hudiksvall.

Herrar: Emil Jönsson, IFK Mora, Martin Johansson, do, Simon Andersson, Falun-Borlänge, Oskar Svensson, do, Teodor Peterson, IFK Umeå, Anders Svanebo, Stockvik, Carl Quicklund, Östersund, Jens Burman, Åsarna.

TT