Larsson siktar på kvarten

SPORT

Tennis. Sveriges högst rankade tennisspelare är 56:a i världen. Det är inte bra nog.

– Jag siktar på att nå topp 40 under 2016. Och så vore det fantastiskt roligt att få uppleva andra veckan i en grand slam, säger Johanna Larsson.

Andra omgången i Australien Open. Respass direkt i Franska mästerskapen, Wimbledon och US Open.

Johanna Larsson hade inget lysande facit i grand slam-turneringarna 2015. Det har hon aldrig haft. Som bäst har hon sluggat sig fram till tredje rundan. Båda gångerna 2014, i Paris och i US Open. Nu siktar den 27-åriga skånskan på att nå längre och sedan hon åkte ur i andra omgången i Luxemburgs WTA-turnering har det mesta handlat om träning.

Debut i Nya Zeeland

Men nu är säsongsdebuten bara några dagar bort, Aucklands WTA-turnering börjar på måndag.

– Träningen har gått bra och jag känner mig helt okej i både kropp och knopp, men det är alltid svårt att veta var man står tidigt på säsongen, säger hon till TT.

Tidigare har Larsson tränat mycket med spelarkollegan Sofia Arvidsson, som dock har valt att ta det lite lugnare på sistone.

– Vi har inte kört mycket tillsammans på ett tag, vilket är synd. Så det naturliga, eftersom de bästa svenska tjejerna är lite utspridda i landet, har varit att träna med killar.

Hur långt det räcker återstår att se. Ett av Larssons mål för säsongen är att nå kvartsfinal i en av de fyra grand slam-turneringarna.

– Det vore fantastiskt kul att få uppleva andra veckan i en grand slam. Det hänger mycket på lottningen, men mest förstås på spelet. Jag har kört mycket gym och kondition för att orka koncentrera mig på varje boll.

– Det är så lätt att göra enkla misstag efter några extralöpningar från hörna till hörna. Och det har jag inte råd med mot de bästa spelarna.

Melbourne favorit

Det andra målet är att vinna fler titlar. Karriärens första WTA-titel i singel kom när hon vann finalen på gruset i Båstad i juli, på tredje försöket. En dryg timme senare vann hon även dubbelfinalen.

– Man vill vinna varje vecka, men det går ju inte. Men jag siktar på att nå topp 40 under 2016.

Larsson fick sin tennisfostran på grus och sett till underlaget är Paris den grand slam där hon förmodligen har de bästa förutsättningarna att nå långt. Men spelet på hardcourt, underlaget både i Auckland och i Australian Open om två veckor, har fungerat allt bättre.

Australian Open är dessutom Larssons favoritturnering.

– Jag trivs väldigt bra i Paris. Men om man tänker på allt runt omkring är Melbourne definitivt favoriten med en väldigt skön atmosfär. Det är nytt, fräscht och inte så packat med folk som på de andra banorna.

FAKTA

Årets grand slam-turneringar

Johanna Larsson säsongsdebuterar i WTA-turneringen i Auckland. Årets stora mål är att nå långt i någon av de fyra grand slam-turneringarna som börjar med Australian Open i Melbourne den 18 januari.

Övriga tre grand slam-turneringar:

Franska mästerskapen, Paris: 22 maj-5 juni

Wimbledon, London: 27 juni-10 juli

US Open, New York: 29 augusti-12 september.

TT