Jakobsson räddade poäng mot Ryssland

SPORT

Handboll. Facit mot Ryssland blev nio mål - där det sista betydde 28-28 och en poäng.

Johan Jakobsson är på väg mot sitt stora landslagsgenombrott, som 28-åring och i sitt femte mästerskap.

– Det är väl aldrig för sent, säger matchhjälten med ett leende.

När åtta sekunder återstod av Sveriges måstematch mot Ryssland i handbolls-EM sprang Johan Jakobsson på kontring, fick bollen och satte 28-28. Då hade Sverige jagat i underläge genom i stort sett hela den andra halvleken.

– Där hinner man nog bara tänka att hoppas det är tid kvar nog och kasta sig framåt så att man får iväg bollen innan slutsignalen. Nu var det ju mer tid kvar än vad jag trodde, men det hade varit det mest snöpliga att få en sån "döööööö" mitt i upphoppet. Det var det jag hann tänka, säger Jakobsson.

– Efteråt har jag en förnimmelse om att den där poängen nog kan betyda jätte-, jättemycket mot slutet. Så det var en go' känsla samtidigt som det fanns mycket att vara besvikna över. Många konstiga fel. Det får vi titta på.

"Skönt att få vara frisk"

Flensburgsspelaren Jakobsson stod för nio mål i matchen, och med sina 22 mål totalt är han Sveriges bästa målskytt så här långt i EM.

– Det är trevligt att man kan bygga på den sviten. Jag är glad att flytet fortsätter, och det gäller också att försöka utnyttja det och vara lite kyligare i avsluten, och det kommer automatiskt med ett flyt. Att man får lite självförtroende och hinner tänka lite mer när man är pressad.

EM i Polen är Jakobssons femte internationella mästerskap, men det första där han får gå in som förstaval på högernio Tidigare har Kim Andersson, till viss del Oscar Carlén och Jakobssons egen kropp stått i vägen.

VM i Qatar förr året missade han på grund av en krånglande ljumske.

– Förra gången kämpade jag mot klockan och hann inte. Det var väldigt surt. Det är skönt att få vara frisk och spela på den kapaciteten som man hoppas att man kan. Att det inte ska finnas andra hinder än ens egen skalle och ens eget mod, allt det här som hör handbollen till. I stället för att det ska komma andra skador och skit i vägen.

"Väldigt viktigt"

Poängen mot Ryssland gör att Sverige fortfarande är med i kampen om en av de två återstående OS-kvalplatserna. För att knipa den krävs det att de blågula håller de andra icke kvalklara lagen Ryssland och Ungern bakom sig i gruppen.

Ryssland står nu på tre poäng och Sverige på en, med två matcher kvar att spela. Om Ryssland förlorar båda sina återstående matcher mot Tyskland och Spanien räcker det för Sverige att slå Ungern för att få till ett avgörande på målskillnad.

Vinner Sverige även mot Danmark går man om på poäng, om inte Ryssland vinner ytterligare någon match.

– Det var väldigt viktigt att få med sig den här poängen, framförallt inbördes mot Ryssland så att man inte hamnar på samma poäng men med en förlust i slutändan, säger Johan Jakobsson.

Wroclaw, TT:s utsända

ARTIKELN HANDLAR OM