OS-mästaren tog cuptitel i Göteborg

SPORT

Ridsport. Steve Guerdat blev OS-mästare i London, och vann världscupen i Las Vegas förra året. Nu har han tagit en titel i Göteborg också.

– Han har en extra växel i mästerskap, säger Henrik von Eckermann om Guerdat.

Den fransktalande schweiziske ryttaren Steve Guerdat behövde göra en felfri sista runda i Scandinavium för att försvara titeln som mästare i hoppningens världscup. Holländaren Harrie Smolders och tyske Daniel Deusser hade satt tuff press på honom med sina felfria prestationer alldeles innan.

Men Guerdat och hans häst Corbinian höll allt under kontroll. De avslutade felfritt, liksom i annandagens första finalrunda, och hyllades med stående ovationer från publiken som bjudits på spänning i toppklass.

Bättre än ifjol

Under totalt fem ritter i världscupens final rev Guerdat och Corbininan bara ett enda hinder, i andra dagens omhoppning.

– Det var viktigt för mig att rida bättre än förra året, säger Guerdat och hävdar att själva segern var hans enda glädjeämne på finaldagen i Las Vegas.

– Jag ville inte lägga för mycket press på hästen. Jag visste hur den skulle reagera i ett mästerskap, för den är inte så erfaren.

En världscupfinal innebär många tävlingsrundor på få dagar, precis som de större mästerskapen. Men tioåriga Corbinian visade sig mogen.

– Jag kände att hästen verkligen var med mig, och kämpade tillsammans med mig, och det ger självförtroende längs banan.

Pengar inte viktiga?

På presskonferensen fick schweizaren frågan om han visste hur mycket pengar han vunnit i finalen.

– I don't care, svarar Guerdat med eftertryck, innan en summa motsvarande drygt två miljoner kronor läses upp.

Henrik von Eckermann fick ingen bra start på finalens sista dag, med två rivningar och ett tidsfel i första rundan. Men sista rundan gick bättre, med bara en rivning, och finalens ende svensk slutade på 15:e plats. Von Eckermann var också nöjd med att hans tioåring Giljandro van den Bosrand stod distansen ut.

– Jag måste verkligen berömma hästen. Känslan är att sista rundan var den bästa på alla dagarna, säger von Eckermann.

Ingen OS-häst

Tyvärr kan han inte satsa mot OS med Giljandro, eftersom den inte är svenskägd, och någon annan "given" OS-häst har inte von Eckermann.

Ingen annan svensk hade kvalat in till världscupfinalen. Douglas Lindelöw, som miste sin topphäst Casello när den såldes i vintras, var närmast.

Inför sommarens OS har både Rolf-Göran Bengtsson och Malin Baryard Johnsson nya hästar på gång, som ska ersätta välkända trotjänare. OS-laget tas ut före tävlingarna i Falsterbo i början av juli.

FAKTA

Steve Guerdat

Född: 10 juni 1982.

Bor: Herrliberg, Schweiz.

Främsta meriter: OS-guld 2012, segrare i världscupen 2015 och 2016, tvåa i världscupen 2012 och 2013.

Världsranking: 21:a.

Häst i världscupfinalen: Corbinian, valack, född 2006.

Källa: Internationella ridsportförbundet (FEI)

TT