Nyckeln mot Serbien: Fler kontringar

TT-SPORT

Handboll. Matchen mot Slovenien förlorades i anfallsspelet. Nu måste det bli bättre inför gruppavslutningen mot Serbien i handbolls-EM.

– Vi måste spela som ett lag även där, säger förbundskaptenen Henrik Signell.

Efter premiärsegern mot Spanien hyllades laginsatsen, framförallt bakåt men även offensivt. I förlustmatchen mot Slovenien blev det i stället stjärnan Isabelle Gulldén som fick dra ett tungt lass, och stå för tio mål i 23-25-förlusten.

– Det var nog ett fall lite tillbaka när det handlar om att alla bidrar. Vi jobbar mycket med det och att vi vill behålla vissa beteenden, som att alltid gå på mål och göra det där skitjobbet för varandra. En av anledningarna att vi kör fast lite i anfallsspelet att vi lite överlåter det till någon annan att lösa det, säger Signell.

Få kontringsmål

De senaste åren har Sverige kunnat räkna in många mål på kontringar, där framförallt kantspelarna Nathalie Hagman och Loui Sand flugit fram vid bollvinster.

Hittills i EM är det ett moment som saknats i Sveriges spel. Mot Slovenien fick Sverige bara totalt fem kontringslägen. Sand satte sina tre medan Hagman missade ett precis som Jamina Roberts - som fick chansen med en och en halv minut kvar då Sverige hade chansen att gå i kapp till 24-24. Men i stället kunde Slovenien gå ifrån till 25-23.

– Jag tycker inte att vi ställer om så bra i anfallsbitarna och kommer inte i de löpvägarna som vi vill. Folk kommer in och ut lite här och var och det måste vi titta lite på för vi vill ha de där enkla målen, säger Hagman.

Isabelle Gulldén saknar kontringarna.

– Vi spelar riktigt bra försvarsspel och det är något vi måste få till. Det är något vi snackar om, att när vi ändå har ett så pass bra försvarsspel så måste vi utnyttja det lite mer, säger hon.

Revanschsugna

Henrik Signell:

– Vi pratar om att springa och löpa och straffa dem. Vi har något byte, ibland har vi två, mellan anfall och försvar och det är klart att det påverkar. Men det är en del som vi inte får till.

Sverige är vidare till mellanrundan trots förlusten, men kan, om det vill sig illa, gå vidare dit med noll poäng. De tre främsta lagen i gruppen går vidare och tar med sig de inbördes resultaten. Vid seger mot Serbien kan Sverige få med sig fyra poäng, vid förlust kan det bli noll.

– Det kan bli jättebra och visa sig att den här förlusten inte spelar någon roll. Nu är vi besvikna och revanschsugna så får vi jobba vidare. Det är bara det som gäller, vi har inte råd med annat när det är så tätt mellan matcherna, säger Signell.

TT