Goitom: "Nu är allt på plats"

TT-SPORT

Fotboll. Året borta från allsvenskan och AIK gav anfallsstjärnan Henok Goitom en viktig insikt - att inte vara otränad när man byter klubb.

– Jag fick ingen försäsong och kunde inte göra mig själv rättvisa, säger han.

Han fick ingen längre försäsong i år heller när han nu återvände till AIK. Kontraktet blev inte klart förrän en knapp månad före den allsvenska premiären.

32-åringen erkänner att han är en bra bit från bästa matchform. Men i genrepet mot IFK Norrköping i söndags fick han spela - och gjorde mål redan efter tolv minuter.

Goitom lämnade AIK efter 2015 års säsong då han kom tvåa i skytteligan på 15 mål. Först spelade han för spanska Getafe, därefter för MLS-laget San Jose.

– Jag kom till båda klubbarna mitt under deras säsonger, utan att få någon ordentlig försäsong. Så det blev lite halvdant på båda ställena, jag kunde inte göra mig själv rättvisa. Nu får jag i alla fall en försäsong och det är vad jag behöver för att prestera på topp.

Goitom ville ingen annanstans än hem till AIK. Men att få till ett kontrakt tog längre tid än väntat och han åkte till Kina för att om möjligt få sin plan B i lås.

– När livet inte går som man tänkt sig får man kanske ta det som är lite sämre. Det var väldigt nära att jag skrev på (för Baoding Rongda). Men det löste sig med AIK och nu är allt bara bra.

"Kan räcka långt"

Främsta skälet till att han ville hem till Stockholm var för familjens skull.

– Nu är allt på plats, för frun och dottern och våra föräldrar som vill se sitt barnbarn.

Han säger att han har en bra känsla inför säsongen, för sitt lag.

– Jag gillar när man går in väldigt detaljerat i spelet, så jag har fått en väldigt bra känsla. Sen vet man inte hur spelet sätter sig med motståndare på planen.

Goitom tycker att AIK har det som krävs för att vara ett topplag i år.

– Vi har en skadefri trupp och har många spelare som knackar på dörren. Det kommer att räcka med att någon gör en dålig match så kommer nästa att ta chansen - vi kommer att kunna byta ut spelare utan att kvalitén sjunker.

– Och man ser i det taktiska spelet, som vi förbereder oss för, att det finns många spelare som har kvalité och är smarta. Det här kan räcka riktigt långt.

Vill bli tränare

Han har kontrakt till och med 2018 och hoppas kunna spela ytterligare flera år på högsta nivå. I framtidsplanerna finns även tränaruppdrag. Redan under sin förra AIK-period tränade han Kista Galaxy. I år funderar han på att börja tränarutbildningen.

– Men det får vara som en hobbygrej, största fokuset ska ligga på att spela. Tar det för mycket tid från fotbollsspelandet så lägger jag det år sidan.

FAKTA

Henok Goitom

Född: 22 september 1984 i Solna.

Familj: Fru och dotter (född 2016).

Position: Anfallare.

Klubbar, som senior: Udinese 2003-2005, Ciudad de Murcia (lån) 2005-2007, Real Murcia 2007-2008, Real Valladolid (lån) 2008-2009, Almería 2009-2012, AIK 2012-2015, Getafe 2016, San Jose 2016, AIK 2017-.

TT

ARTIKELN HANDLAR OM