Sverige ledde tre gånger - föll ändå

SPORT

Ishockey. Elias Lindholm gjorde två mål och Sverige ledde tre gånger mot USA.

Inget av det hjälpte.

USA vann med 4-3 och såg till att Tre Kronors chanser att vinna gruppen i ishockey-VM minskade rejält.

– Det är tungt att förlora, vi är här för att vinna matcher. Jag tycker inte vi spelar som vi ska, vi är lite för sega över hela banan. Vi måste spela lite snabbare och gnugga på lite mer, sade en besviken Lindholm efteråt.

Tre Kronor har efter tre matcher redan tappat fem poäng mot toppkonkurrenterna Ryssland och USA. Chansen att vinna gruppen är i princip borta och risken är överhängande att Sverige tvingas byta spelort (Paris) till kvartsfinalerna. Dessutom med en svårare kvartsfinalmotståndare.

– Det viktigaste är att vi börjar vinna matcher. Hur det ser ut är inte så viktigt, det är inte nu vi ska vara som bäst, men vi måste börja vinna matcher, sade Lindholm.

"Trodde VM var över"

Efter Tre Kronors matchvärmning på måndagsmorgonen kom beskedet att Lindholms knäskada efter den fula slashingen från tysken Marcus Kink, där en nerv skadats så att svensken tappade känseln i foten, hade förbättrats så mycket att han kunde spela.

– Det var skönt att vara tillbaka. Just när jag fick smällen trodde jag VM var över. Men jag tyckte det kändes lite segare för mig i dag, sade Lindholm trots sina två mål.

Han slog till i numerärt överläge och prickade krysset bakom USA:s målvakt Jimmy Howard redan efter 2.14.

Drygt tio minuter senare slog han till på nytt och gav Sverige ledningen med 2-1. Lindholm prickade samma hörn, lite längre ned, och gjorde sitt andra mål för kvällen och tredje i turneringen.

Tre ledningar

När Victor Hedman sköt Sveriges tredje mål på en kanon i slutet av första perioden var det tredje gången i matchen som Tre Kronor ledde.

Men USA, och speciellt den vassa förstakedjan med tvåmålsskytten Johnny Gaudreau i spetsen, kom tillbaka varje gång.

I tredje perioden, med drygt åtta minuter kvar, styrde J.T Compher in USA:s segermål.

– Vi har tre ledningar, vi måste kunna spela bättre med en ledning. Vi kan inte fortsätta låta dem få chanser, två mot ettor och tre mot tvåor, hela tiden. Vi måste kunna bygga vidare när vi har ledningar, suckade kedjekompisen Gabriel Landeskog.

– Vi är helt enkelt för dåliga. Spelar vi bra så vinner vi en sån här match, fyllde Lindholm i.

Efter de tre svenska målen i första perioden blev det inget mer. Trots 42 skott på mål och totalt sex numerära överlägen i matchen, varav tre i början av den tredje perioden. Lindholms 1-0-mål blev enda utdelningen i powerplay.

– Vi har några riktigt bra chanser i powerplay, speciellt i tredje, men sätter inte dit chanserna. Vi måste fortsätta jobba vidare på det. Man är förbannad och besviken på alla sätt och vis, men det är fortfarande en lång turnering, sade Landeskog.

Viktor Fasth vaktade målet för tredje matchen i rad och var inte lika vass som tidigare, även om han ställdes inför svåra situationer på målen.

FAKTA

Så spelas VM

VM delas mellan Tyskland och Frankrike med Köln som huvudort (där medaljmatcherna spelas) och Paris där den andra gruppen och två av kvartsfinalerna spelas.

Gruppindelning, grupp A (Köln): Ryssland, USA, Sverige, Slovakien, Tyskland, Lettland, Danmark, Italien.

Grupp B (Paris): Kanada, Finland, Tjeckien, Schweiz, Vitryssland, Norge, Frankrike, Slovenien.

Sveriges matcher:

Ryssland 1-2 e str, Tyskland 7-2, USA 3-4, torsdag: Lettland (20.15), fredag: Italien (16.15), 14/5: Danmark (20.15), 16/5: Slovakien (12.15).

Slutspelet, kvartsfinaler (Köln/Paris), 18/5 (16.15 och 20.15).

Semifinaler (Köln), 20/5 (15.15 och 19.15).

Medaljmatcher (Köln), 21/5: Bronsmatch (16.15), final (20.15).

TT