Sverige tvingas flytta - möter Schweiz

TT-SPORT

Ishockey. Tre Kronors förhoppning om att få stanna i Köln resten av VM gick inte i uppfyllelse.

I stället väntar kvartsfinal mot Schweiz i Paris på torsdag.

– Jag har aldrig varit i Paris så det blir trevligt att åka dit, sade Anton Strålman efter 4-2-segern över Slovakien.

Den svenske backklippan, som med 23.01 hade mest istid mot Slovakien, valde att se positivt på en flytt.

Svenskarna kunde inte göra mycket annat eftersom de inte kunde påverka situationen efter förlusterna mot Ryssland och USA i gruppspelet.

Efter sin egen seger över Slovakien behövde svenskarna hjälp både av Ryssland (mot USA) och Lettland (mot Tyskland).

USA ville dock annat och gick både förbi Sverige och Ryssland genom att vinna gruppfinalen med 5-3. Ryssland slutade tvåa och Sverige trea.

Därmed väntar en logistiskt stökig 50-milaflytt under onsdagen.

I de två senaste VM-turneringarna har Tre Kronor tvingats byta spelort till kvartsfinalen och åkt ut båda gångerna.

Gnuggargäng

Schweiz tog andraplatsen i grupp B efter att ha besegrat Tjeckien med 3-1. Senast lagen möttes i en utslagsmatch i VM var i finalen i Globen 2013 då Sverige vann med 5-1 och fick fira sitt senaste guld.

– Schweizarna är ett hårt jobbande lag, ett riktigt gnuggargäng som alltid är svårt att möta, sade Strålman.

Svenskarna pratade inför Slovakienmötet om vikten av att inför slutspelsäventyret få till en spelmässigt bra insats i 60 minuter.

Så blev det inte. Svenskarna släppte till flera öppna målchanser redan i den första perioden och Henrik Lundqvist räddade två frilägen. Ändå gick Tre Kronor fram till 2-0-ledning efter mål av William Nylander och Oliver Ekman Larsson.

– Henke kom upp stort där, verkligen. Det är såna där små grejer vi måste vara med på från början. Vi har pratat om att spela i 60 minuter och jag tycker inte vi gör det i dag. Stundtals tycker jag det ser jättebra ut, både i andra och tredje perioden, sade Tampa Bay-backen.

"Klantigt spel"

Han själv missade en passning på offensiv blålinje som gav Slovakien ett friläge och en 2-3-reducering genom Andrej Kudrna i början av tredje perioden.

– Det var klantigt spel av mig där i powerplay, sade han.

Tredjekedjans William Karlsson, ett mål och två assist, satte 4-2 i tom bur med 32 sekunder kvar. Hans kedjekompis Dennis Everberg, Växjö, stod för ett mål och en assist.

På plussidan fanns också fortsatt bra spel i numerärt underläge av svenskarna där Strålman är en av förgrundsfigurerna tillsammans med backpartnern Victor Hedman. Tre Kronor klarade av fyra utvisningar och har bara släppt in två mål i den spelformen i turneringen.

– Boxplay gör vi jättebra och det känns bra att ha den tryggheten där. Jag tycker powerplay ser bättre ut, vi tar mer avslut, men fick inte utdelning. Det fanns mycket positivt, men första perioden var inte riktigt på den nivå det måste vara. Jag är inte orolig över att vi inte ska få ordning på det till på torsdag, sade Strålman.

FAKTA

Så fortsätter VM

Kvartsfinaler

Torsdag: USA-Finland (Köln, 16.15), Ryssland-Tjeckien (Paris, 16.15), Kanada-Tyskland (Köln, 20.15), Schweiz-Sverige (Paris, 20.15).

Semifinaler

Lördag (Köln, 15.15 och 19.15): Vinnaren USA/Finland-vinnaren Schweiz/Sverige, Kanada/Tyskland-Ryssland/Tjeckien.

Det högst rankade kvarvarande laget från grundserien spelar den tidiga semifinalen.

Medaljmatcher

Söndag: Bronsmatch (16.15), final (20.45).

Köln, TT:s utsände

ARTIKELN HANDLAR OM