Drömpasset skön revansch för Ekman Larsson

TT-SPORT

Ishockey. Han gick från syndabock till matchvinnare.

Oliver Ekman Larsson styrde in ett mål i egen kasse - men kontrade med att slå drömpassningen till William Nylanders matchvinnande mål i 3-1-segern över Schweiz i kvartsfinalen i VM.

– Jag såg honom i ögonvrån, jätteroligt att få bidra offensivt, sade backstjärnan.

Ett mål i varje period - genom Nicklas Bäckström, William Nylander och Alexander Edler - tog Tre Kronor över det schweiziska hindret inför 8 417 åskådare i Paris.

Därmed bröt Tre Kronor förbannelsen med två raka uttåg i VM-kvartsfinaler, i fjol mot Kanada och för två år sedan mot Ryssland.

Inte minst en lättnad för Oliver Ekman Larsson.

Han var med för två år sedan också - och styrde även den gången in ett mål i egen kasse.

– Ja, nu kan man skryta med att ha gjort självmål i två kvartsfinaler, sade smålänningen och log snett.

"Lite otur"

Förmodligen var han inte på skämthumör precis när det hände. Schweizarna hade knappt skapat en målchans i första perioden och svenskarna hade en 1-0-ledning efter Niklas Bäckströms tidiga mål.

Då slog Gaetan Haas in pucken framför det svenska målet.

– Han slängde in den lite på chans på min klubba och mellan benen på "Lunkan" (Henrik Lundqvist). Det går så otroligt snabbt där ute och jag försökte göra mitt jobb där ute och stänga ned mitten, men jag hade lite otur, sade han.

När han slog drömpasset till William Nylander i andra perioden hade schweizarna en stark period och pressade svenskarna.

– Jag såg att "Nyllet" kom där och hade lite speed, så jag chansade och slog upp den där. Sedan vet jag inte hur han får in den, det är väldigt skickligt gjort, sade Ekman Larsson om sin långa passning från egna sarghörnet till Nylander vid offensiv blålinje.

Hyllade passningen

Torontoforwarden tappade balansen i kamp med backen Christian Marti, men liggande i luften fick han in 2-1-målet mellan benen på schweiziske målvakten Leonardo Genoni.

– Det var en grym passning från Oliver som öppnade upp hela situationen. Jag försökte få den mellan benen på målvakten, sade Nylander som med ett mål och en assist nu står på tolv poäng (6+6).

När sedan Alexander Edler satte 3-1 på en retur efter Joel Lundqvists skott i början av tredje perioden var semifinalplatsen fixad - och en het Finnkamp på lördag.

– De har fått mycket kritik under turneringen, men man ska aldrig räkna bort dem. Man vet att det alltid blir tuffa matcher mot finnarna, så det är bara att vila lite nu och sedan tagga för semi, sade Oliver Ekman Larsson.

– I dag gjorde vi vår bästa match. Jag tycker vi har blivit bättre hela tiden och kan bygga vidare ännu mer från det här.

FAKTA

Senaste Finnkamperna

Här är de fem senaste mästerskapsmötena mellan Tre Kronor och Finland:

OS-semifinal, 2014 (Sotji): Sverige-Finland 2-1.

VM-semifinal, 2013 (Stockholm): Sverige-Finland 3-0.

VM-final, 2011 (Bratislava): Sverige-Finland 1-6.

OS-gruppspel, 2010 (Vancouver): Sverige-Finland 3-0.

VM-bronsmatch 2008 (Quebec): Sverige-Finland 0-4.

Paris, TT:s utsände

ARTIKELN HANDLAR OM