Hanson: "Jag kan inte leva i det gamla"

TT-SPORT

Golf. Golfstjärnan Peter Hanson har lämnat det förflutna för att hitta tillbaka till sitt gamla jag.

I veckan gick flyttlasset hem till Sverige efter åtta år i USA.

– Jag kan inte leva för mycket i det gamla, säger 39-åringen.

Huset i Florida är sålt. Möbler och andra prylar har fraktats över Atlanten i containrar. Lagom till helgens spel i Nordea Masters landade även frun Sanna och barnen Stella, 10, och Tim, 6, i Sverige för att se Peter Hanson lira den svenska Europatourtävlingen på Barsebäck.

– Det kändes som rätt beslut att flytta hem. Sedan får vi se hur det känns i januari-februari, säger Hanson och skrattar.

"Blev väldigt frustrerad"

Han ligger ett under efter två dagars spel i Skåne och kroppen känns bra nu, säger han. Yrket som golfproffs är ett slitsamt sådant. Allt nötande på rangen och allt spel på tourerna runt om i världen har gjort att han gnidit sönder diskarna i ländryggen.

– Förr blev jag väldigt, väldigt frustrerad. För det är ju enormt enerverande. Nu har jag accepterat att det är vad det är. Jag får vara glad för varje tävling jag kan spela och varje bra resultat jag kan få i stället för att bara gräma mig över när det inte går bra.

Hanson har blivit med sina spelrättigheter på USA-touren och har därför fått rikta in sig på spel på Europatouren de senaste säsongerna. Till slut blev det ändå ohållbart att ha USA som bas med alla långflygningar till tävlingarna i andra delar av världen.

– Jag har haft problem som har blommat upp efter de här långsvängarna, säger Hanson.

Något försök att återerövra ett PGA-kort på andra sidan Atlanten kommer han inte att göra.

– Jag kommer aldrig att bli medlem på PGA-touren igen med tanke på pressen att spela så många tävlingar som vi behöver göra i USA.

"Ville gripa i varje halmstrå"

För fem år sedan spelade Hanson Ryder Cup - liksom två år innan - vann två gånger på Europatouren, slutade trea på majortävlingen US Masters och var i slutet av 2012 rankad som nummer 17 i världen.

Nu återfinns han på plats 192 på världsrankningen. Till slut insåg 39-åringen att vägen tillbaka till den övre delen av världstoppen inte går via en bas i USA. Även om det tog ett tag att komma till den insikten.

– Man vill gärna hålla fast vid det man hade och det gjorde jag nog i ett eller två år. Man ville gripa i varje halmstrå, säger han.

Efter Nordea Masters ska han vila och "tömma några containrar". Sedan blir det träning med fokus på Europatourtävlingen i München och de tre stortävlingarna France Open, Irish Open och Scottish Open. Bra resultat där och skåningen kan få spela majortävlingen British Open i juli.

– Jag får fokusera på den situationen jag är i nu och inte leva för mycket i det gamla, säger Peter Hanson.

FAKTA

Hanson om...

...känslan att vinna den svenska Europatourtävlingen (vann 2008 på Arlandastad).

– Det var väl bara jag som njöt av det i regnet på Arlandastad. Jag kommer ju bara ihåg att det var sol och vackert väder (skratt). Det är ju fantastiskt och att spela på hemmaplan betyder mycket.

...vikten av att ha en svensk Europatourtävling för herrar:

– Det betyder mycket. Jag som växte upp på Bokskogen 1989-1990 när vi hade PLM Open och fick se Ronan Rafferty, Mike Harwood, Fred Couples och Bernhard Langer. Det gör så mycket och det är oerhört viktigt att se sina idoler att spela golf. Jag hoppas att det är några 12-14-åringar här som tycker att det är kul att se när vi slår snett.

...Nordea Masters status på touren:

– Vi skulle behöva få upp den något snäpp till. Nu har vi två spelare bland de tio bästa i världen (Henrik Stenson och Alex Norén) och som dessutom är svenskar. Så det känns som att det finns möjligheter att expandera. Kanske höja prispengarna och få den lite mer konkurrenskraftigt med de andra Europatourtävlingarna. För nu blir det två läger med de nya Rolex Series-tävlingarna. Tävlingen förra veckan (på Wentworth) är som att spela fem Nordea Masters, så det blir ju en väldig obalans i rankningspoäng.

TT

ARTIKELN HANDLAR OM