Norén: "Det var extremt mycket folk"

SPORT

Golf. Publiken har vallfärdat till Barsebäck för att se de svenska världsstjärnorna Henrik Stenson och Alex Norén.

– Det var extremt mycket folk. Det är jättehärligt, säger Norén.

Den blågula duon visade upp bättre spel under den andra dagen, men har en bit upp till toppen av Nordea Masters.

Under torsdagens första dag av Nordea Masters kom 9 800 åskådare till Barsebäck. Den siffran fördubblades under fredagen - enligt arrangören var det 19 100 personer på plats.

– Det har varit lite kaos, det är ju otroligt mycket folk. Det har varit köer in, men mycket folk är ju självklart bara positivt, sade tävlingsdirektören Claes Nilsson.

I fjol på Bro Hof Slott var siffrorna för torsdagen och fredagen 7 800 respektive 12 200 åskådare. Hittills i år har de allra flesta följt publikbollen med de blågula världsstjärnorna Henrik Stenson och Alex Norén, som hade sällskap under de två första dagarna av titelförsvararen Matthew Fitzpatrick, England.

– Det är inte semestertider ännu så förhoppningsvis kommer det ännu fler till helgen och det finns väl alla förutsättningar för det, sade världsfemman Henrik Stenson.

Världsåttan Alex Norén gick och njöt innanför repen.

– Jättekul att spela med så här mycket publik. Det var extremt mycket folk, sade Haningegolfaren.

Norén het direkt

Norén kom in med det bästa resultatet av de två. Han gick tre under par för dagen och kom tillbaka något efter den inledande 75-rundan, två över par. Framför allt var Norén het under första halvan av rundan - då svarade han för tre birdies och sex par.

– Då spelade jag absolut på toppen av min förmåga och hade nästan bra chanser på varje hål. Det är det jag måste ha. Om putten sedan rullar i eller inte, det är en annan fråga, sade Norén.

Birdie, var god dröj. Det var länge Stensons verklighet ute på banan. Efter tolv raka par trillade dock en putt i för birdie på hål 13. Det blev samma resultat på hål 15, men British Open-vinnaren avslutade sedan med en bogey på hål 18.

– Jag tyckte jag slog mycket bra puttar, men de gick inte i. Jag var inte missnöjd med insatsen på greenerna även om jag inte satte några puttar egentligen, sade Stenson.

"Förtjänar bättre"

Båda spelarna är ett under par och har sju slag upp till ledande Jamie Donaldson, Wales, med två rundor kvar att spela.

– Det är klart att det hade varit skönare att vara lite närmare och jag tycker att jag förtjänar en betydligt bättre score än ett under par i dag, men jag utnyttjade inte par 5-hålen, sade Henrik Stenson.

Alex Norén har en färsk upplevelse av att svepa förbi hela fältet på avslutningsdagen. I helgen vann han stortävlingen brittiska PGA-mästerskapet på Wentworth - trots att han var sju slag från ledningen inför söndagen. Då svarade han för en 62-runda - tio under par - och fick ta emot segerchecken på tio miljoner kronor.

– När jag kom in i det flytet som jag hade under första nio känner jag verkligen att jag kan hänga med där uppe i toppen. Det krävs det spelet hela tiden, sade Alex Norén.

FAKTA

Guide: Nordea Masters

Vad: Europatourtävling i golf för herrar.

När: Den 1-4 juni.

Var: Barsebäck Golf & Country Club (par 73).

Prispott: 1,5 miljoner euro, motsvarande 14,6 miljoner kronor.

Titelförsvarare: Matthew Fitzpatrick, England.

Banrekord: 67 slag, Lee Slattery, 2009.

Största affischnamn: Svenskarna Henrik Stenson och Alex Norén - rankade femma respektive åtta i världen. Båda spelarna är ett under par efter två dagars spel.

Toppen efter två dagar: 1) Jamie Donaldson, Wales, -8, 2) Renato Paratore, Italien, -6, 3) Benjamin Hebert, Frankrike, Graeme Storm, England, Max Orrin, do, alla -5.

Kvalgränsen: Runt hälften av startfältet har spelat klart. Alla som stannade på ett över par eller bättre får spela avslutningen lördag-söndag.

Främsta svenskar: Joakim Lagergren och Sebastian Söderberg, delad 17:e plats, på två under par.

Amatörer vidare: Oliver Gillberg, från Kårsta GK utanför Örebro, ligger precis som Stenson och Norén på delad 25:e plats, ett under par. Även Fredrik Niléhn, Delsjö GK, får spela vidare i helgen (på par).

Missen: Veteranen Robert Karlsson hade en tuff inledningsdag på banan under torsdagen. Han gick runt på 82 slag, nio över par, och låg i botten. Som om inte det var nog lyckades Karlsson signera sitt scorekort felaktigt. Han uppmärksammade själv tävlingsledningen på missen och blev diskad.

Svenska segrare genom åren: Alexander Norén (2015, 2011), Richard S Johnson (2010), Peter Hanson (2008), Jesper Parnevik (1998, 1995) och Joakim Haeggman (1997).

Intressanta bollar under lördagen, klockan 10.25: Alex Norén, Kristoffer Broberg. 10.35: Richie Ramsay, Henrik Stenson. 11.05: Peter Hanson, Lee Westwood. 13.20: Jamie Donaldson, Renato Paratore.

TT