Mållöst Häcken har mycket att jobba med

SPORT

Fotboll. Elfsborg slog Häcken med 2-0 och tar juniledigt med ett leende. Häcken har inte gjort mål på fem timmars spel och har mycket att fundera på under uppehållet för VM-kval och U21-mästerskap.

Ett gulsvart allsvenskt lag från Västsverige har tvättat bort krisstämpeln. Efter några svaga resultat i början av maj avslutade Elfsborg vårsäsongen med tio poäng på fyra matcher. Segern mot Häcken var både klar och rättvis.

– Vi gör en alldeles briljant första halvtimme, säger Elfsborgs tränare Magnus Haglund.

Ett annat gulsvart lag i väst tar nu över de mörka rubrikerna. Häcken, som för en månad sedan slog IFK Göteborg med 4-0, avslutade vårsäsongen med 303 allsvenska minuter utan att göra mål. Det är lite mer än fem timmar. Inte likt Hisingslaget, som på senare år ofta haft offensiven som sin starkaste sida.

– Det är mycket som inte stämmer, som gör att vi inte kommer fram till de riktiga målchanserna, säger Häckens rutinerade mittfältare Alexander Farnerud.

– Hela spelet måste förbättras bakifrån.

Tidig ledning

Elfsborg fick extra skjuts av ett tidigt mål. 19-årige Simon Olsson gjorde 1-0 i åttonde minuten, sedan Häckens försvar nickat bort ett inlägg alltför slarvigt. Skottet letade sig in vid stolpen via någon fot. Det var första allsvenska målet för Olsson, som tillsammans med lagkamraten Issam Jebali var planens bästa spelare före paus.

– Det ändrar matchbilden mycket. Vi har fortfarande mycket tid på oss, men samtidigt kan de slappna av lite och spela sitt spel, säger Farnerud.

Andra halvlek började i samma stil. Per Frick petade in 2-0 i sjunde minuten efter en målvaktsretur.

Behöver vässa

Häcken svarade med flera byten, men var inte nära att ta poäng.

– Vi är inte inne i nån bra fas uppenbarligen. Vi är alldeles för tandlösa i vårt offensiva spel, säger Häckens tränare Mikael Stahre.

– Det är alldeles för få lyckade aktioner. För lite lyckade dribblingar och passningar i offensiv sista tredjedel. Inte tillräckligt vasst och beslutsamt.

Mikael Stahre passar på att hylla Elfsborgs offensiva spelare.

– De hotar hela tiden, själva mer eller mindre, tycker Stahre och lovar att hans eget lag ska använda speluppehållet till att bli vassare.

– Vi tar fram slipstenen.

FAKTA

– Vi är alldeles för tandlösa i vårt offensiva spel.

Mikael Stahre, tränare i Häcken.

TT