Här är laget bakom Kallas OS-satsning

SPORT

Skidor. Jakten på ännu ett OS-guld har börjat för Sveriges största affischnamn. Och precis som förra året satsar Charlotte Kalla mot medaljerna med ett eget upplägg.

Här är personerna i Team Kalla.

Mycket är sig likt från förra året. Charlotte Kalla har flytt den svenska sommaren och precis som i fjol tagit sig till norska Sognefjell, där snön fortfarande går att finna, för en veckas träningsläger.

Även i år gör längdstjärnan det utan de övriga svenska landslagsåkarna, då hon har valt att träna på egen hand. Med sig i de norska fjällen har hon i stället klubbkompisarna från Piteå Elit, Magdalena Pajala och Jennie Öberg.

Grunden i pyramiden

Med sig har hon också personliga tränaren sedan snart tio år tillbaka, Magnus Ingesson. Han utgör själva navet i teamet runt Kalla.

– Jag har ett enormt förtroende för Magnus, det är verkligen grunden i pyramiden, att jag känner att jag kan ventilera högt och lågt med honom. Vi har en gemensam träningsfilosofi, säger Charlotte Kalla.

Magnus Ingesson, till vardags polis i Piteå, betonar vikten av tillit.

– Det är det vi bygger hela samarbetet på. Charlotte är en spännande människa på det sättet att hon utvecklas hela tiden. Hon vill hela tiden vidare. Sådana är vi allihop, det är hela grunden. Om vi bara fortsatte på samma linje skulle jag inte kunna motivera mig på samma sätt, säger Magnus Ingesson.

Syster och sjukgymnast

Med sig i jakten på ännu ett OS-guld har Kalla ytterligare främst fem personer: systern och fysioterapeuten Cecilia Kalla, psykologen Thomas Nilsson, fystränaren Stefan Thomson, medierådgivaren Torbjörn Nordvall och managern Olle Håkanson.

– Det är skönt att vara en liten grupp som kan jobba ganska nära varandra, säger Cecilia Kalla.

– Vi blev ganska tajta förra året i och med att vi stötte på lite patrull på vägen. Då blev det att vi fick stöta och blöta mot varandra, att testa varandras tålamod ganska tidigt i samarbetet. Det var tråkigt att det blev så, men bra för samarbetet.

Charlotte Kallas fjolår var stökigt och innehöll både en skada som tog flera månader att läka, hjärtflimmer och separation från sambon. Men avslutades ändå med två silver och ett brons på skid-VM.

– Det man kan ta med sig är att det går även om det blir lite hack i maskineriet, säger Magnus Ingesson.

"Spelat stor roll"

Kalla säger att särskilt psykologen Thomas Nilsson var extra viktig under förra säsongen.

– Han har spelat jättestor roll det här senaste året och kommer att göra så också framåt. Det har varit många viktiga beslut som jag har varit tvingad att ta, och att kunna hantera situationerna som blev. Han har varit ett jättestort stöd, säger Charlotte Kalla.

Vikten av en väloljad grupp är stor, säger hon. Det senaste året har också lärt henne att hon ibland måste våga släppa vissa saker till andra.

– Det är så många saker och pusselbitar som jag ska få ihop som elitidrottare. Det är inte bara ett skejtpass på tre timmar ute på fjällen utan även kontakten med mina samarbetspartner. Jag har blivit bättre på att veta när jag behöver be om hjälp och delegera saker, säger Charlotte Kalla.

FAKTA

Laget runt Kalla

Charlotte Kalla har åter valt ett träningsupplägg utanför det ordinarie skidlandslaget. Här är personerna som ingår i Kallas närmaste krets:

Magnus Ingesson, 45 år, Piteå, tränare

Den tidigare landslagsåkaren jobbar till vardags som polis i Piteå. Han har tidigare varit förbundskapten för det svenska längdlandslaget och fick tillsammans med Joakim Abrahamsson priset som Årets ledare på Idrottsgalan 2010 efter de svenska framgångarna på OS i Vancouver. Samtidigt har han varit Charlotte Kallas personliga tränare, ett samarbete som har blivit allt tätare efter att Kalla valt att träna i egen regi.

Cecilia Kalla, 28, Östersund, fysioterapeut

Lillasyster Kalla har sedan hon tog examen 2011 jobbat som personlig tränare på Iksu i Umeå och även hunnit med att jobba en kort sejour i norska Mosjøen innan hon flyttade till Östersund 2015. Nu varvar hon jobbet som fysioterapeut i Östersund med att vara anställd hos Charlotte Kalla.

"Hon har många olika roller. Hon ger mig behandling och är med på varje läger. Hon kan även plocka upp "paddan" och filma teknik när det behövs. Men främst ska hon behandla och hålla ögonen på styrke-, bål- och rörlighetspass", säger Charlotte Kalla.

Thomas Nilsson, 59, Piteå, psykolog

Sedan våren 2013 har Thomas Nilsson varit Kallas mentala coach. Inledningsvis handlade mycket av arbetet om att lära henne att fokusera bättre på nuet. Nilsson har varit särskilt viktigt det senaste året då Kalla hade det kämpigt på flera plan, med skador, hjärtflimmer och separation från sin partner.

Stefan Thomson, 43, Piteå, fystränare

Thomson har varit fystränare i ishockeylaget Skellefteå AIK de senaste nio åren, och också hjälpt NHL-spelare som Adam Larsson och Oscar Lindberg under deras försäsongsträning. Samarbetet med Charlotte Kalla startade våren 2014 och

Torbjörn Nordvall, 55, Söderhamn, medierådgivare

Tidigare presschef för svenska skidlandslaget, men numera medierådgivare för Charlotte Kalla.

"Han hjälper mig med att hantera intervjuförfrågningar och så. Han har ganska många kontakter i sin mejlbox som rör mig", säger Kalla.

Olle Håkanson, 44, Stockholm, manager

Inför VM i Lahtis i år bröt Charlotte Kalla samarbetet med den tidigare managern Keith Karlsson, och inledde ett nytt med Olle Håkanson. Han hjälper Kalla med att hålla ordning på alla hennes kommersiella samarbeten utanför skidspåren.

TT

ARTIKELN HANDLAR OM