Ny fyraårsseger för Bergh

SPORT

Trav. För tre veckor sedan tog Robert Bergh hem segern i årets första stora fyraåringslopp Kungapokalen med Diamanten.

På lördagen vann Åbytränaren fyraåringsloppet Ina Scots Ära med Muscle Hustle.

1,2 miljoner kronor i prissumma i de båda loppen och Bergh ligger på andraplats bland landets vinstrikaste travtränare.

När Diamanten vann klassiska Kungapokalen var Robert Bergh avstängd och han överlät tömmarna till Kim Eriksson. På Mantorpstravet satt han själv i segersulkyn och bjöd Muscle Hustle på ett perfekt lopp.

– Vi körde ju på bra där i täten första 150, det var en rörig start och när jag tittade bakåt såg jag ingen häst och trodde för en sekund att det var omstart. Jag tyckte att Rickards häst (Baron Gift) såg stark ut och jag valde att sitta kvar i rygg på honom, sade Bergh.

Höll tempot

Rickard Svanstedt höll tempot upp med Baron Gift utvändigt om ledande storfavoriten Cyber Lane. Redan 650 meter från mål var ledaren trött och Baron Gift övertog ledningen med Muscle Hustle fint med i rygg.

– Det blev ju ett jättebra lopp för oss och hästen kändes riktigt bra hela resan. Han kopplade greppet direkt på upploppet men sedan slog hästen av på takten, han hade dock koll på läget och löste det själv till slut.

Förstapriset 300 000 kronor och segertiden starka 1.12,3 på den något kladdiga banan.

Bergh köpte Muscle Hustle på auktion i Lexington i USA för knappt tre år sedan för 60 000 dollar, cirka en halv miljon kronor. Han tränades sedan i Kanada av norrmannen Per Henriksson och hingsten hade ett kanonår i fjol. Det blev sju segrar på 15 starter och 1,6 miljoner kronor inkört.

Rekordlopp

Muscle Hustle travade även kanadensiskt rekord, 1.09,8, på tusenmeters bana (Georgian Downs) under 2016.

– En jättefin häst och jag sa redan i vintras att han skulle bli bäst i stallet i år. Det började ju inte särskilt bra med två galopper men nu känns det väldigt bra efter den här vinsten.

Storfavoriten Cyber Lane tvingades till en hård öppning och tufft 1.12-tempo i spets. Men den obesegrade fyraåringen tröttnade tidigt.

Carabinieri svarade för en lovande debut i Gulddivisionen. Sexåringen fick ett fint rygglopp i hårt tempo och avgjorde rätt så enkelt över upploppet. Charrua Forland/Hans-Owe Sundberg och Anna Mix/Ulf Ohlsson fajtades om ledningen sista 1 600 metrarna. Det blev för tufft och båda var borta ur segerstriden.

"Makalöst"

– Det är makalöst vad bra det kan lösa sig ibland. Det var hårt tempo och dessutom fick jag en fin rygg att följa. Han sög i nåt enormt när jag vred ut honom. Han har blivit en klass bättre i år, sade Peter Untersteiner.

Carabinieri har tagit två segrar och en andraplats på Vincennes i Paris i vinter. Untersteiner och ägarna vill gärna vara med i Oslo Grand Prix nästa helg men tveksamt om han får en inbjudan till det internationella storloppet.

TT

ARTIKELN HANDLAR OM