Svenske längdchefen: Bra att Cas avgör

SPORT

Skidor. Att Therese Johaugs dopningsärende avgörs i idrottens skiljedomstol Cas är bra.

Det anser svenska skidförbundets längdchef Johan Sares.

– När det gäller stjärnor är det bra med en internationell bedömning, säger han.

Tisdagens avgörande i Lausanne, då den norska skidstjärnan ska förhöras av tre Cas-domare och senare få sin slutliga dopningsdom, är en stor händelse inom skidsporten och framför allt i de nordiska länderna. Johaug var ju, när hon i höstas smörjde läpparna med Trofodermin som innehöll en anabol steroid, längdåkningens största stjärna och titelhållare i världscupen.

Så nu väntar både hon och hela skidvärlden på att få veta om de 13 månaders avstängning som hon fick i Norge ska stå sig, bli längre eller om möjligt kortare. Hon har själv sagt att smärtgränsen för ett eventuellt OS-deltagande nästa år går vid 15 månaders avstängning.

Bedömningen viktigast

Men har det någon betydelse för skidvärlden om hon är med i OS eller inte?

Johan Sares tycker inte det.

– Det väsentligaste är att fallet bedöms på ett korrekt sätt så att hon får det straff som är rätt enligt regelverket. Om hon kan vara med i OS eller inte är inte avgörande för sporten, säger han.

Norrmannen Sverre Seeberg, som är vice ordförande i Internationella skidförbundet, har tidigare sagt att han tycker att det var bra att Johaugs ärende överklagades till Cas "för då kan ingen säga att norrmän får mildare behandling än ryssar".

– Jag tycker att Sverre har rätt i det. Det är alltid bra att det blir en internationell bedömning, framförallt när det gäller så stora idrottare som tävlar om medaljer i OS och VM. Det som Cas kommer fram till, det får man lita på att det är det rätta, säger Sares.

"Gråzon"

Sares, som är längdskidchef och marknadsansvarig i Svenska skidförbundet, har inte märkt av att skidsportens sponsorer skulle ha blivit mer tveksamma till sporten efter Johaugs dopningsavslöjande, och han tror inte att fallet har svärtat ner sporten.

Däremot är han inte lika säker när det gäller hanteringen av astmamediciner och syrgasmasker.

– Då hamnar man i en gråzon, något som inte är förbjudet men som man kan ha olika etiska värderingar kring hur man ska förhålla sig till. Jag tror att den debatten förvillar supportrar mer än om någon blir avslöjad med att ha använt otillåtna medel. Då är det bara att vänta på en dom, säger Sares.

FAKTA

Bakgrund: Detta har hänt i Johaug-fallet

4 september 2016: Enligt Therese Johaugs version får hon salvan Trofodermin av landslagsläkaren Fredrik S Bendiksen för att behandla sina sönderbrända läppar under ett höghöjdsläger i Italien.

16 september: Johaug dopningstestas.

4 oktober: Skidstjärnan informeras av Antidoping Norge att den anabola steroiden clostebol hittats i hennes urinprov.

13 oktober: Dopningsfallet offentliggörs. Johaug svär sig fri och Bendiksen tar på sig hela skulden och avgår.

19 oktober: Johaug stängs under utredning av i två månader av Antidoping Norge.

29 november: Antidoping Norge föreslår att Johaug ska stängas av i 14 månader, räknat från den 18 oktober.

16 december: Påtalenemnden i Antidoping Norge förlänger Johaugs utredningsavstängning med två månader till den 19 februari 2017.

26-27 januari 2017: Johaug förhörs i Oslo av Norges idrottsförbund.

10 februari: Norges idrottsförbund stänger av Johaug i 13 månader, från och med den 18 oktober 2016.

13 februari: Skidföretaget Fischer bryter sponsringskontraktet med Johaug.

15 februari: Johaug meddelar att hon inte tänker överklaga domen. Samtidigt uppger Internationella skidförbundet (Fis) att fallet ska behandlas vidare.

7 mars: Fis beslutar att ta ärendet vidare till idrottens skiljedomstol Cas.

4 maj: Britten Eren Romano F Subiotto väljs till ordförande i domarpanelen i förhandlingarna. Johaug har tidigare valt amerikanen Jeffrey G Benz som sin domare i målet, medan Fis valde finländaren Markus Manninen.

15 maj: Cas bekräftar att Johaug ska förhöras den 6 juni.

30 maj: Johaug lämnar in en motöverklagan till Cas - i hopp om att bli helt frikänd.

TT

ARTIKELN HANDLAR OM