Stenson om spel i Sverige: "En uppoffring"

SPORT

Golf. Spel i hemma i Sverige är inte en optimal uppladdning inför majortävlingen US Open.

Världsfemman Henrik Stenson väljer ändå att återvända till Nordea Masters år efter år.

– Det är ju en uppoffring, säger Stenson efter sin avslutande 69-runda på Barsebäck.

Världsstjärnan Henrik Stenson, 41, får jaga sin första titel i Nordea Masters ett annat år. Inför söndagens avslutning var han långt efter täten, men trots det var det tusentals av människor som följde Stensons tidiga morgonrunda på Barsebäck.

– Kul att se att så många kom ut. När man går så tidigt vet man att de kommer ut bara för min skull. Det värmer lite extra, säger Stenson.

Inte besviken

Han avslutade med sin bästa runda för veckan. När Stenson rullade i en birdieputt inför storpublik på 18:e green satte han punkt för en 69-runda - fyra under par och minus tre totalt i tävlingen.

– Det är väl roligare att leverera lite birdies än bogeys i alla fall, säger 41-åringen om sin bogeyfria runda.

Stenson känner ingen "jättebesvikelse" över att han inte fick ta sin första seger i Nordea Masters.

– Det är klart att man har förhoppningarna, sedan är det alltid en tuff vecka att prestera med allt som pågår utanför repen och även vänja sig vid ett underlag som man vant sig av vid under de senaste tolv åren efter att ha spelat mer och mer i USA.

Världsfemman har kommit hem för att spela Sveriges Europatourtävling de fyra senaste åren. Hur det blir nästa år återstår att se. Det ryktas om att tävlingen ska spelas senare under sommaren.

– Jag kan ju inte lägga mitt schema för 2018 innan jag vet hur det ser ut. Om det däremot är ett helt felaktigt datum får vi se hur det blir. Vi har ju ett antal stora tävlingar som är stommen i schemat. Jag har försökt göra så mycket jag kan de senaste åren, men skulle det vara ett helt tokigt datum får vi utvärdera det när vi har den informationen.

Ledig vecka i Barsebäck

Stenson ser det som givet att ge tillbaka till svensk golf, men samtidigt är det en uppoffring i förberedelserna inför majortävlingen US Open, som avgörs 15-18 juni.

– Den optimala uppladdningen hade varit att spela i Memphis veckan som kommer men då kan jag inte vara här denna vecka, säger Henrik Stenson, som nu tar en ledig vecka hemma i huset i Barsebäck.

Sommarens höjdpunkt blir annars British Open (20-23 juli) på Royal Birkdale utanför Liverpool. När Stenson vann tävlingen i fjol blev han Sveriges förste manlige majorvinnare.

– Det blir ett speciellt mottagande att få komma dit som regerande mästare, säger Henrik Stenson.

FAKTA

Kommande majortävlingar

+ US Open, Erin Hills Golf Club, Wisconsin, 15-18 juni.

Förra året drog sig Stenson ur efter två rundor på grund av att knäproblemen kommit tillbaka. Bättre lycka när US Open för första gången avgörs i Wisconsin? Stenson laddar upp med en ledig vecka i Barsebäck innan han på söndag flyger över till USA.

+ British Open, Royal Birkdale, 20-23 juli.

Stenson har en majortitel att försvara när The Open avgörs några mil norr om Liverpool. Senast att lyckas? Tiger Woods, som vann 2005 och 2006. Stenson kommer att spela i Tyskland veckan efter US Open. Sedan väntar lite ledighet innan han spelar Scottish Open veckan innan British Open.

+ PGA-mästerskapen, Quail Hollow, North Carolina, 10-13 augusti.

Quail Hollow, normalt värd för Wells Fargo Championship, är en bana där Stenson inte alls brukar trivas. Missade kvalgränsen där i fjol.

TT