Larsson redo för defensiv roll mot Frankrike

SPORT

Fotboll. Albin Ekdal får ses som given.

Men vem tar den andra platsen på Sveriges centrala mittfält?

Ett alternativ är Sebastian Larsson.

– Det är en roll som jag har blivit mer bekväm med, säger han.

Under tidigare förbundskaptener sågs Sebastian Larsson som en mobil spelare. I första hand konkurrerade han om kantplatserna på Sveriges mittfält, men han var även ett tänkbart och gångbart alternativ på mitten och som ytterback.

Med Janne Andersson som förbundskapten är situationen en annan.

Nu för tiden ses 32-åringen som en central mittfältare.

Startspelare mot Frankrike?

Det är även en position som Sunderland-spelaren - hans kontrakt gäller till sista juni - tycker passar honom alldeles utmärkt.

Sett till Sveriges träningar inför VM-kvalet mot Frankrike är det inte heller omöjligt att han får chansen intill givne Albin Ekdal.

– I min värld förbereder jag mig på att spela, det är vad som finns i mitt huvud - sedan får vi se hur det blir, säger Larsson.

– Centralt? Ja. det är väl där Janne och Peter (Wettergren, assisterande förbundskapten) ser mig och det är väl egentligen där som jag ser mig själv. Det är där jag får ut det mesta av mitt spel. Jag trivs bra i den rollen, speciellt här i landslaget.

Den centrala rollen är även något som Sebastian Larsson har blivit van med i klubblaget. Med tanke på hur han nästan årligen - oavsett klubb - har varit indragen i bottenstriden i Premier League har han dessutom blivit tvingad till ett mer defensivt tänk.

Och det är något som kan komma väl till hands mot ett offensivt skickligt och stjärnfyllt Frankrike på Friends arena på fredag.

– Det är klart att jag är en lite annan spelare än vad jag var tidigare i karriären. Det är en roll som jag blivit mer bekväm med, och att spela i en defensiv central roll skulle jag passa mig bra, säger Larsson, som ser fram emot mötet med fransmännen.

– Speciellt med tanke på hur det ser ut i tabellen, att vi ligger tre poäng bakom. Det är en fantastisk motståndare som vi har men i och med det läget vi har i gruppen så är det klart det är inspirerande att möta dem här på hemmaplan.

Oviss framtid

Först efter VM-kvalmatchen mot Frankrike och den senare landskampen mot Norge ska Sebastian Larsson bestämma sig för hur framtiden ska se ut.

– Det enda jag kan säga är att jag är otroligt sugen på att köra vidare och satsa, och jag är inte på något sätt ute efter att trappa ner. Mycket mer än så vet jag inte i dagsläget. Vi får se vilka alternativ som finns där i sommar och så får vi välja det bästa, säger Sebastian Larsson.

FAKTA

VM-kvaltruppens innermittfältare

Albin Ekdal, Hamburg.

Jakob Johansson, AEK Aten.

Oscar Hiljemark, Genoa.

Sebastian Larsson, Sunderland.

TT