Lettisk 19-åring till semifinal

SPORT

Tennis. Jelena Ostapenko från Lettland.

Hon blev tisdagens skräll i Franska mästerskapen i tennis.

Och på torsdag kan hon nå sin första grand slam-final samtidigt som hon fyller 20 år.

I kvartsfinalen i Paris ställdes Jelena Ostapenko mot den betydligt mer rutinerade Caroline Wozniacki, tidigare världsetta och nu rankad tolva.

Det var också danskan som rivstartade. Hon vann matchens första fem game och tog så småningom första set med 6-4.

I andra gjorde lettiskan inte lika många misstag och tack vare sitt tunga baslinjeslag var hon framme vid 5-2 och egen serve när matchen bröts. När spelet återupptogs servade Ostapenko hem andra set. Wozniacki hann ta ledningen med 2-1 i tredje set innan spelet bröts igen.

Första lettiskan

Väl tillbaka på plan vände Ostapenko - och vann fem game i rad, fram till 6-2.

Något som innebär att Lettland nu för första gången har en kvinnlig spelare i semifinal i en grand slam. Detta i Ostapenkos blott andra framträdande i Franska mästerskapens huvudturnering.

– Jag är riktigt glad. Jag kan fortfarande inte förstå detta. Men det ska bli fantastiskt att spela här när det är min födelsedag. Jag hoppas att jag kan njuta, sade den 47-rankade Ostapenko.

Men för att ha chans att ta sin första titel på WTA-touren krävs det att hon besegrar 30-seedade Timea Bacsinszky, 27, i semifinalen. Hon fyller precis som Ostapenko år på torsdag, när duon möts om en plats i finalen.

Det är andra gången som schweiziskan når så långt i turneringen. Hon gjorde det även 2015, men förlorade då mot Serena Williams.

Ingen hemmaseger

Enligt matchklockan tog mötet med hemmahoppet Kristina Mladenovic närmare två timmar, men i verkligheten var det inte över förrän strax före klockan 20, på grund av ett långt och ett kortare regnavbrott.

– Jag känner mig otroligt privilegierad att vara i min andra semifinal på Roland Garros. Det var extremt tufft i dag. Det var först fint väder. Sedan regn och blåst, sade Bacsinszky.

Hennes segersiffror skrevs till 6-4, 6-4. Därmed får Frankrike fortsätta att vänta på en hemmaseger. Senast det hände var 2000, då Mary Pierce tog hem titeln.

De planerade kvartsfinalerna på herrsidan - gruskungen Rafael Nadal, Spanien, mot landsmannen Pablo Carreno Busta respektive andraseedade serben Novak Djokovic mot Dominic Thiem, Österrike - sköts upp till onsdagen.

TT-AFP-Reuters