Fotbollsförbundet vill skapa utbildningscenter

SPORT

Fotboll. Svenska fotbollförbundet vill skapa ett nationellt utbildningscenter vid Arlandastad.

Nu inleds en förstudie för att utreda möjligheterna.

– Internationellt ligger vi efter på det här området, säger generalsekreterare Håkan Sjöstrand.

Fotbollsförbundets förhoppning är att samla utbildningen av spelare, tränare och domare på ett och samma ställe och ge bland annat landslagen bättre faciliteter att träna på. Enligt en preliminär skiss ska centret vid Arlandastad rymma fyra fullstora fotbollsplaner, varav en inomhus, två futsal-planer och en beachsoccer-plan. Förbundet har sneglat utomlands där det på många ställen finns liknande anläggningar.

– Det här är ett område som är eftersatt hos oss och det ska vi se över och förhoppningsvis göra någonting åt, säger SvFF:s generalsekreterare Håkan Sjöstrand.

Tanken är inte att SvFF ska äga eller ansvara för driften, utan i stället hyra in sig på anläggningen. Förstudien görs tillsammans med Arlandastad Holding AB som äger marken där utbildningscentret kan bli verklighet. I anslutning till anläggningen vill man bland annat bygga ett hotell.

– Det här projektet handlar om att skapa de ekonomiska förutsättningarna, det är nog den stora utmaningen, säger Arlandastad Holdings huvudägare Per Taube.

I oktober ska förstudien presenteras för Svenska fotbollförbundets styrelse. Ett nytt träningscenter skulle sedan kunna stå färdigt om tre år, spår Håkan Sjöstrand.

TT