Får Johansson en ny chans mot Frankrike?

SPORT

Fotboll. Jakob Johansson?

Den medelmåttigt fotbollsintresserade fick googla mittfältaren som överraskande startade i VM-kvalet i Paris i november.

90 minuter senare var han i landslagstruppen för att stanna.

– Det gav självförtroende, men jag ser fortfarande landslaget som en fantastiskt rolig bonus, säger han.

Förbundskaptenen Janne Andersson visade fingertoppskänsla när han valde bort Oscar Hiljemark för Jakob Johansson på Stade de France. Den reslige och fysiskt starke Johansson stred och slet och gjorde kvällen jobbig för de franska världsstjärnorna.

I spekulationerna inför matchen sågs han av många som en chansning, med bara tre landskamper (samtliga på vinterturnéer) på meritlistan.

Efteråt som snudd på en sensation.

"Min spelstil passar bra"

Frågan nu:

Satsar Andersson på honom igen? Det är samma slagkraftiga Frankrike nu som för ett drygt halvår sedan som kommer till Friends.

Samma förmodade matchbild.

– Det var lite den motiveringen jag fick då och det är klart att det kan spela in. Jag skulle gissa att han (Andersson) ser till helheten och vilka vi möter. Det blir väl naturligt så att vi kanske inte kommer att ha bollen så mycket och då passar min spelstil bra.

– Jag tycker att det gick bra när jag fick chansen mot Frankrike. Samtidigt gjorde Albin och Oscar det bra mot Vitryssland (4-0 i mars) och "Seb" (Sebastian Larsson) har gjort det bra på träning och har mycket erfarenhet.

– Det är tajt om platserna. Jag ser det som väldigt öppet. Exakt hur nära det är, får man fråga Janne, men visst känner jag att jag är med och fajtas, säger AEK Aten-proffset.

Tålamod och mod

TT: Vilka är de stora utmaningarna som central mittfältare mot ett lag av Frankrikes kaliber?

– Mycket handlar om tålamod. Vi kommer kanske inte att ha bollen hela tiden och det blir väldigt frustrerande i längden. Då gäller det att vi har väldigt mycket tålamod och vet att det hårda jobb vi lägger ned kan ge utdelning. Då gäller det att vi inte bara gör det i fem, tio minuter utan i 90 minuter. Vi måste ligga rätt i positionerna.

– Det absolut viktigaste för oss som lag är att våga, att ha mod och rörelse. Det låter som klyschor men det blir jätteviktigt och det såg vi inte minst när vi var nere i Frankrike. Det gjorde vi bra, trots bortaplan mot ett av världens bästa landslag. Det gäller att ha med sig de minnesbilderna, säger Johansson.

Fokus på klubblaget

Två gånger fick han följa med förre förbundskaptenen Erik Hamrén på vinterturnéer, men när det kom till trupputtagningar med samtliga centrala mittfältare tillgängliga föll Jakob Johansson bort i konkurrensen.

Det fick honom inte att gräva ned sig av besvikelse.

– Klubblaget har varit fokus, på att jag ska utvecklas och trivas som utlandsspelare. Landslaget har jag alltid sett som en bonus och nu har jag kommit hit och det känns fortfarande som en fantastiskt rolig bonus. Jag försöker njuta av varje minut. Jag har inte lagt upp en strategi att jag kommer att få chansen om jag gör det här eller det här. Gör jag bara mitt och anses tillräckligt bra så kommer jag att komma med.

FAKTA

Centrala mittfältare i VM-kvalet

Mot Nederländerna (1-1, hemma): Alexander Fransson och Oscar Hiljemark.

Luxemburg (1-0, borta): Albin Ekdal (Alexander Fransson, 79), Oscar Hiljemark.

Bulgarien (3-0, h): Albin Ekdal, Oscar Hiljemark.

Frankrike (1-2, b): Albin Ekdal (Oscar Hiljemark, 66), Jakob Johansson.

Vitryssland (4-0, h): Albin Ekdal (Jakob Johansson, 69), Oscar Hiljemark.

TT