Eliasson: "Stort att få representera Sverige"

SPORT

Fotboll. En glödhet vår tog Niclas Eliasson raka vägen in i EM-truppen - utan att passera U21-landslagsdebut.

– Det är jättestort för mig att få representera Sverige, säger 21-åringen.

Niclas Eliasson, 21, står inte noterad för en enda U21-landskamp. Trots detta läste förbundskapten Håkan Ericson upp Norrköpingsmittfältarens namn när truppen till U21-EM i Polen presenterades i slutet av maj.

– Jag hade väl en förhoppning om att komma med, men samtidigt hade jag inte räknat med det. Det var ju en rolig bonus. Men jag kände att det hade gått bra under våren i Norrköping - jag har gjort bra matcher och gjort en del poäng, säger 21-åringen under landslagets läger i Helsingborg.

Leder assistligan

TT: Förklaringen?

– Vi ligger ju med uppe i toppen av tabellen och har gjort en bra vår med laget. När man spelar med bra lagkamrater är det enklare att prestera själv. Jag har fått kontinuitet i mitt spel och fått bra självförtroende, säger han på spelarhotellet i centrala Helsingborg.

Falkenbergsbördige Eliasson kom till Norrköping på lån från AIK förra sommaren efter att ha fått begränsat med speltid i Solnaklubben.

– Jag trivdes väldigt bra i Norrköping från början och fick mycket speltid. För mig personligen kändes det som det rätta steget att bli kvar och det känns rätt fortfarande, säger vänstermittfältaren.

Förutom en formstark spelare såg Håkan Ericson egenskaper i Eliassons spel som hans U21-landslag saknade inför sommaren i Polen.

– En spelare som kan utmana brett, en mot en. Vi spelar ofta med yttermittfältare på ett annat sätt, men för att bryta matchbilder har han egenskaper för att kunna göra det, säger Håkan Ericson.

Stark tro på Sverige

Sverige genrepar mot Danmark på Olympia i Helsingborg på lördag. Då hoppas Eliasson få göra debut i U21-landslaget. Målet är att sedan slå in sig i titelförsvarande Sveriges startelva. I EM väntar England, värdnationen Polen och Slovaken.

– Och jag har en stark tro på att vi kan göra något bra där nere, säger Niclas Eliasson.

FAKTA

Truppen till U21-EM

U21-EM avgörs i Polen 16-30 juni. Endast två spelare - Simon Tibbling och Kristoffer Olsson - är kvar från truppen som vann EM-guldet i Tjeckien 2015.

A-landslagsspelarna Victor Nilsson Lindelöf, Ludwig Augustinsson och Emil Krafth har åldern inne för att spela slutspelet i Polen, men trion står över mästerskapet.

Truppen, målvakter: Anton Cajtoft, Jönköpings Södra, Pontus Dahlberg, IFK Göteborg, Tim Erlandsson, AFC Eskilstuna.

Försvarare: Linus Wahlqvist, IFK Norrköping, Jacob Une Larsson, Djurgården, Joakim Nilsson, Elfsborg, Adam Lundqvist, do, Isak Ssewankambo, Molde, Filip Dagerstål, IFK Norrköping, Franz Brorsson, Malmö FF, Egzon Binaku, Häcken.

Mittfältare och anfallare: Simon Tibbling, Groningen, Alexander Fransson, Basel, Kristoffer Olsson, AIK, Muamer Tankovic, AZ Alkmaar, Carlos Strandberg, Brügge (utlånad till Westerlo), Gustav Engvall, Bristol City (utlånad till Djurgården), Melker Hallberg, Kalmar FF, Kerim Mrabti, Djurgården, Pawel Cibicki, Malmö FF, Niclas Eliasson, IFK Norrköping, Joel Asoro, Sunderland, Amin Affane, AIK.

TT