Domen efter förlusten: Måste träna avslut

SPORT

Fotboll. Sverige inledde EM-förberedelserna med att hedersamt förlora mot USA med 0-1.

Men den stora frågan återstår - hur ska Blågult börja göra mål?

– Kvaliteten på avslut är temat hela vägen in till EM nu, säger förbundskaptenen Pia Sundhage.

Uddlöst framåt, något svajigt bakåt - men på det stora hela helt okej. Som oftast när Sverige mött USA de senaste åren blev det en jämn match.

– En dag som denna är det viktigt att skilja på resultat och prestation. Jag tycker att vi spelade bra fotboll mot ett av världens bästa lag, säger hon.

– Det finns några individuella prestationer jag är glad över, samtidigt är det tråkigt att förlora. Vi skapar målchanser. Nu är utmaningen att träna på avslut.

Det tidigare så målsäkra Sverige har i år haft otroligt svårt att göra just mål. Bortser man från placeringsmatchen mot Ryssland i Algarve Cup som slutade 4-0 har Sverige på sina andra sju landskamper för året bara lyckats göra två mål.

"Vi skapar mycket"

Nyckelspelarna själva oroas dock inte av statistiken.

– Jag vet inte. Det känns som om vi jobbar asbra ihop och defensivt är vi jävligt stabila. Om det sedan blir att vi inte gör lika många mål, då får det bli så. Hade vi släppt in en massa mål, som det var innan VM 2015, då hade det känts tungt också, säger Lotta Schelin.

– Vi har ju målgörare i laget. Vi får bara försöka hitta lite fler lägen och se hur vi ska ta oss till dem. Får vi väl till dem så kan jag inte se att vi inte sätter dem i EM.

Matchen mot Skottland i Växjö på torsdag är den sista innan EM-truppen ska tas ut i slutet av juni. I början av juli spelas sedan ett genrep mot Mexiko.

De största grubblerierna lär landslagsledningen ha kring anfallet, där Sverige har en hel del att slipa på inför EM-premiären mot Tyskland 17 juli.

– Det behövs den där lilla, lilla touchen som gör att vi kommer att kunna vinna våra matcher. Avslutsövningar i alla dess former kommer det naturligtvis att bli framöver, när vi har den tiden vi har tillsammans, säger Sundhage.

– För startelvan som ni såg, såg samspelt ut och det är något vi har tänkt på och tyckt varit viktigt. Det är inte så många konstiga felpass som tidigare.

"Glad det inte är EM"

Sverige hade det mesta av bollinnehavet mot ett tämligen passivt USA. Men amerikanskorna var rakare och mer distinkta i sitt offensiva spel, och de få gånger USA kom till anfall kändes det betydligt farligare. Gästerna spräckte också nollan drygt tio minuter in på den andra halvleken.

Rose Lavelle satte 1-0 till USA i den 56:e minuten, snyggt framspelad av Chrystal Dunn, när hon rundade ett lite virrigt svenskt försvar på högerkanten och fick bollen förbi Hilda Carlén som vaktade det svenska målet i skadade Hedvig Lindahls frånvaro.

– Vi blir lite hängandes på vår vänsterkant, vi hade kunnat undvika det om vi ställt om lite snabbare. Det är surt, men det är sånt som händer och jag är glad att det inte är EM, säger Sundhage.

FAKTA

Landslagets EM-sommar

5-14 juni: Landslagsläger i Göteborg.

8 juni: Landskamp, Sverige-USA (0-1), Göteborg.

13 juni: Landskamp, Sverige-Skottland, Växjö

20 juni: EM-truppen tas ut.

3-9 juli: EM-läger i Göteborg.

8 juli: Landskamp, Sverige-Mexiko, Falkenberg.

11 juli: Avresa till spelarhotellet i Arnhem.

16 juli-6 augusti: EM i Nederländerna. Sverige möter Tyskland (17 juli), Ryssland (21 juli) och Italien (25 juli) i gruppspelet.

Källa: Svenska fotbollförbundet.

TT