Melanders stjärnor till Oslo

SPORT

Trav. I fjol vann Nuncio Oslo Grand Prix. Men i år stannar han hemma och slickar såren efter Elitloppet.

Stefan Melander har ändå två topphästar i Norges största travlopp - Volstead och Cruzado dela Noche.

– Båda har superform, säger Melander inför söndagens race.

Nuncio var tvåa i mål i Oslo Grand Prix förra året, men fick segern sedan Your Highness blivit diskad för dopning.

Stefan Melander fick förstås en inbjudan att försvara titeln med Nuncio, men tackade nej.

– Det kom lite tidigt efter Elitloppet och Nuncio behövde ta igen sig lite. Men allt verkar fint med hästen och jag funderar på att starta honom i Rättvik under midsommarhelgen. Sedan har jag flera andra fina hästar som måste få chansen. Både Volstead och Cruzado är i superform.

Auktionsfynd

Melander köpte Volstead på auktion i USA. Han har oftast fått stå i skuggan av jämngamla Nuncio. Men det har ändå blivit 18 segrar på 49 starter och 4,5 miljoner kronor i prispengar. Som fyraåring vann Volstead Kungapokalen och var tvåa i Sprintermästaren, en knapp meter bakom Nuncio.

Under elitloppshelgen vann Volstead Sweden Cup i tvåa raka heat och travade 1.09,7 samt 1.09,3. I sulkyn satt Örjan Kihlström, som imponerades av hästens styrka och kämpaglöd.

– Jag har alltid sagt att Volstead är en jäkla bra häst. Han är inte långt efter Nuncio. Tyvärr var det mycket strul i fjol, han drabbades av en del infektioner och när han var i form så blev det dåliga startspår. Innerspår över 2 100 meter på Bjerke ska ju vara rätt så bra och om han bara trampar rätt i de första stegen så kan det bli spets och då kan han vinna.

TT: Vad har du för planer med Volstead framöver?

– Han har ju massor av lopp här hemma i sommar. Men jag tror att han skulle passa perfekt på Vincennes-banan eftersom han är så stark. Det vore spännande att prova honom en vinter i Frankrike.

Positiv utveckling

Cruzado dela Noche kom till Melander efter två tävlingssäsonger i USA. Han tävlade mot de bästa, men utan att räcka riktigt. Som bästa merit var en tredjeplats i tvååringsloppet Peter Haughton Memorial.

I Melanders målmedvetna träning har femåringen utvecklats mycket. I fjol var han trea i Sprintermästaren och vann sedan ett miljonlopp i Hamburg med Per Linderoth i sulkyn.

I år har Cruzado dela Noche vunnit Copenhagen Cup, men i Elitloppet blev det galopp. På söndag sitter Linderoth åter i sulkyn.

– Han kan vara långt framme om det blir hårt tempo. Sedan tror jag att han kommer att bli riktigt bra nästa år, säger Melander.

FAKTA

Senaste vinnarna i Oslo GP

2016: Nuncio, Örjan Kihlström (tränare Stefan Melander), 1.10,5.

2015: BBS Sugarlight, Peter Untersteiner (Fredrik Solberg), 1.11,3.

20014: Univers de Pan, Philippe Daugeard, 1.11,9.

2013: Sebastian K, Åke Svanstedt, 1.12,8.

2012: Commander Crowe, Cristophe Martens (Fabrice Souloy), 1.11,5.

2011: Arch Madness, Björn Goop (Trond Smedshammer), 1.11,5.

2010: Lisa America, Jorma Kontio (Jerry Riordan), 1.11,7.

2009: Russel November, Hugo Langeweg J:r, 1.14,3.

2008: Lâ™Amiral Mauzun, Tony Lebeller (Jean-Philippe Duchard), 1.11,5.

2007: Super Light, Jörgen Westholm, 1.12,2. (TT)

TT

ARTIKELN HANDLAR OM