Storspelande Wawrinka i final mot Nadal

SPORT

Tennis. Tennisstjärnan Stan Wawrinka är klar för sin fjärde grand slam-final sedan han besegrat världsettan Andy Murray med 3-2 i set (6-7, 6-3, 5-7, 7-6, 6-1) i Franska mästerskapens semifinal.

Där ställs han mot Rafael Nadal som jagar tvåsiffrigt - sin tionde seger i Paris.

Den schweiziske världstrean har ett imponerande finalfacit i grand slam-sammanhang. Tre segrar på lika många försök.

Men nu väntar en mäktig utmaning i Pariskungen Rafael Nadal som inte har tappat ett set ännu i turneringen och har 15-3 i inbördes möten mot schweizaren.

Spanjoren fick en enkel resa till sin första final i Franska mästerskapen sedan 2014 och krossade sjätteseedade Dominic Thiem, Österrike, med 6-3, 6-4, 6-0.

– Jag har spelat fantastiskt här, men Stan spelar overkligt bra. Det kommer att bli en superhård final och jag måste spela på min bästa nivå, sade Nadal.

"Fantastisk match"

Wawrinka behövde 4,5 timmar i sin semifinal som bjöd på ett flertal närmast osannolika bollväxlingar.

– Det var en fantastisk match... att vinna mot världsettan i fem set, jag är nöjd med vad jag presterade, sade Wawrinka till Eurosport.

Wawrinka är med sina 32 år den äldste finalisten i Paris på 44 år.

Murray tog hem det första setet i tiebreak då han krånglade sig ur ett underläge där Wawrinka hade möjlighet att säkra setseger.

Obarmhärtig

Wawrinka utjämnade i andra set, men hamnade i underläge med 1-2 och såg ut att vara trött. Men han kom tillbaka, vann fjärde set i tiebreak och var obarmhärtig i det femte setet där nästan allt stämde för den hårtslående 32-åringen.

– Han (Murray) är en sån fajter och sätter press, så det var viktigt att fortsätta göra det jag gjorde, vara aggressiv och styra spelet och jag spelade som bäst i femte set.

Wawrinka, tränad av svenske Magnus Norman, tog i och med vinsten revansch för fjolårets semifinalförlust på centrecourten på Roland Garros, där han föll mot den skotske världsettan med 1-3 i set.

TT