Toivonen: Nu ser det bra ut

SPORT

Fotboll. Det har inte riktigt blivit som Ola Toivonen tänkt sig i VM-kvalet.

Tur är väl det.

– Vi har vuxit med segrarna och insatserna. Nu ser det bra ut, säger segerorganisatören mot Frankrike.

Förbundskaptensbytet och generationsväxlingen i fotbollslandslaget gjorde att anfallaren inte riktigt vågade hoppas på VM-spel i Ryssland när kvalet satte i gång i höstas.

– Personligen var första känslan att det här kvalet var en inlärningsperiod för Janne (Andersson, förbundskapten) och Peter (Wettergren, assisterande) och så var det ett stort generationsskifte i laget. Men det funkade bra från början, vi fick ett flytresultat mot Holland (1-1) som vi krigade oss till och har byggt vidare på. Vi har vuxit med segrarna och insatserna, säger han.

Att det skulle bli seger mot Frankrike och att Toivonen skulle göra det avgörande målet var inte heller något som han räknade med under fredagens match.

– Vi hade det väldigt jobbigt runt 70:e minuten och jag hade då varit väldigt nöjd med 1-1, säger han.

Dessutom hade han gärna blivit utbytt i slutet av matchen.

– Jag var tömd på energi och trodde att Janne skulle ha kvar Marcus (Berg) i stället för mig. Men med facit i hand gjorde det ingenting, säger han med ett leende.

"Hälften skulle sitta"

På tilläggstid var det ju Toivonen som slog in 2-1 i öppet mål sedan den franske målvakten Hugo Lloris inte hunnit tillbaka från sin utflykt.

– Jag fick på en fullträff, en bra bollbana, säger han.

På frågan om hur många liknande skott på mål som han skulle sätta om han fick tio försök, svarar han:

– Ungefär hälften skulle sitta.

Segern över Frankrike, som gjorde att Sverige nu toppar VM-kvaltabellen, var viktig för fortsättningen av kvalet.

– Det är klart att det har betydelse, framför allt med självförtroendet. Det kommer en nyckelsamling efter sommaren med två bortamatcher i öststaterna (Bulgarien och Vitryssland). Det blir en lurig samling, det blir svårt, säger Toivonen.

Forsberg: Chansen att göra något bra

Även mittfältaren Emil Forsberg tycker att det var en viktig seger.

– Nu har vi chansen att göra något bra borta i Vitryssland och Bulgarien och det ser vi fram emot, det ska bli två fantastiska matcher, säger Forsberg.

Precis som Toivonen tycker Forsberg att landslaget har utvecklats mycket under Janne Anderssons ledning.

– Vi har utvecklats till varje gång vi samlats och har vuxit för varje match. I går tyckte jag att man fick se hur vi vuxit mentalt, försvarsmässigt och anfallsmässigt, säger Forsberg.

TT

ARTIKELN HANDLAR OM