Skrällvinnare i Paris: "En barndomsdröm"

SPORT

Tennis. Tennisen har en ny grand slam-vinnare.

Sensationen Jelena Ostapenko vann finalen i Franska mästerskapen mot Simona Halep med 4-6, 6-4, 6-3. Den första oseedade damspelaren att vinna i Paris sedan 1933.

– Jag kan inte fatta att det sant, säger 20-åringen.

Årets damturnering i Franska mästerskapen beskrevs på förhand som mer öppen än på mycket länge. Ingen Serena Williams och ingen Maria Sjarapova som tillsammans vunnit fyra av de fem senaste Suzanne Lenglen-pokalerna.

Men få trodde nog att Jelena Ostapenko, rankad 47 i världen, skulle vinna titeln.

– En av de största sensationerna vi har sett i Franska mästerskapen, säger kommentator Maria Strandlund-Tomsvik i Eurosports sändning.

Attack mot försvar

Två spelare med vitt skilda spelstilar gjorde upp på centercourten Philippe-Chartrier. Offensiva Jelena Ostapenko som ger allt i varje slag - och vars forehand i snitthastighet faktiskt är högre än herrarnas världsetta Andy Murray - mot taktiskt slipade toppspelaren Simona Halep med sin defensiv.

Ostapenko blandade, likt hon gjort hela turneringen, vinnarslag med oprovocerade misstag - 54 av varje i finalen. Den här gången såg misstagen ut att bli för många mot en riskminimerad Halep. Rumänskan vann de viktiga poängen på Ostapenkos misstag och tog hem första set, 6-4.

I andra set drog världsfyran i från till 3-0 och vägen låg öppen för den 16:e singeltiteln i karriären, och den första i grand slam-sammanhang.

– Jag försökte bara fortsätta spela aggressivt och spela mitt spel, för Halep är en fantastisk spelare, säger Ostapenko.

Första titeln i karriären

Lettiskan, som tidigare under turneringen vunnit fyra tresetare, vann fyra raka game och tog till slut hem andra set med 6-4.

I tredje set fortsatte Ostapenko med sin kompromisslösa tennis och avgjorde matchen symptomatiskt med ett tungt vinnarslag utom räckhåll för Halep. Hon kastade sin racket i luften för att fira sin första singeltitel i karriären och Lettlands första i grand slam-sammanhang.

– Det finns inga ord för det här. Det är bara otroligt. Att vinna Franska mästerskapen är en barndomsdröm.

Ostapenko tar ett jättekliv på rankningen, upp till tolfte plats. Halep missade chansen att bli världsetta och får nöja sig med andraplatsen även där.

FAKTA

De senaste vinnarna i Franska mästerskapen

2017: Jelena Ostapenko, Lettland

2016: Garbiñe Muguruza, Spanien

2015: Serena Williams, USA

2014: Maria Sjarapova, Ryssland

2013: Serena Williams, USA

2012: Maria Sjarapova, Ryssland

2011: Li Na, Kina

2010: Francesca Schiavone, Italien

2009: Svetlana Kuznetsova, Ryssland

2008: Ana Ivanovic, Serbien

TT