Ericson: "Nöjd med uträttat ärende"

TT-SPORT

Fotboll. Han är sedan länge mer än bara "Åbys" grabb.

Avgående U21-förbundskaptenen Håkan Ericson har inte längre något att bevisa.

– Jag är nöjd med uträttat ärende, säger guldtränaren inför sitt sista EM-slutspel.

Efter sex år som förbundskapten står Håkan Ericson inför sitt sista mästerskap med U21-landslaget. Något han helst inte vill prata om. Fokus måste ligga på det stundande EM-slutspelet i Polen, menar han.

– Det blir säkert en tomhet precis när det är slut, men det har jag upplevt förr i livet. Som tränare har man genomgått många så kallade skilsmässor med grupper, så man har en vana för det, säger Håkan Ericson under samlingen i Helsingborg.

"Fanns en besvikelse"

Egentligen ville han inte sätta punkt nu. Ericson lade fram förslaget att köra på i två år till och sedan ha en utvecklingstjänst på förbundet. Svenska fotbollförbundet gav förslaget nobben - samma besked fick Ericson kring jobbet som förbundskapten för A-landslaget efter avgående Erik Hamrén.

– Det fanns en besvikelse över att inte ha fått en förfrågan om att bli förbundskapten för A-landslaget. Men det är långtifrån att tycka att jag borde ha haft det uppdraget eller att jag borde ha varit kvar för U21. Det blir en process att gå igenom med besvikelser. Sedan gäller det att ha ett vuxet och moget förhållningssätt, och visa att jag accepterar någon annans beslut, säger 57-åringen.

Sommaren 2015 gjorde Sverige det omöjliga och vann U21-EM i Tjeckien. En ny generation - Simon Tibbling är den ende spelaren i årets trupp som fick speltid i Tjeckien - ska nu försöka försvara titeln. Sverige inleder EM i Polen den 16 juni mot England.

TT: Finns det en övertro bland det svenska folket att Sverige ska ta guld igen nere i Polen?

– Jag tror att folk kan slänga ut sig det på skoj: "att nu tar vi det igen". Men hur många som riktigt tror det vet jag inte. Att vi ska vinna guld kan ingen över huvud taget säga att vi ska. Men för oss är det viktigt att prata om att vi kan göra det.

U21 har blivit ett begrepp

Han gläds över det stora intresset för U21-landslaget. Ett intresse som exploderade under guldsommaren 2015.

– Det är häftigt. Svenska folket älskar det och för dem som var på plats var upplevelsen väldigt stark. Nu har U21 blivit ett begrepp på något sätt och det är kul att ha få bidragit till det, säger Ericson.

Hur det går i Polen återstår att se, men inför mästerskapet är Ericsons facit ett EM-guld, två EM-slutspel, tre vunna kvalgrupper av tre möjliga och deltagande i OS-turneringen i Brasilien förra sommaren.

– Jag har inget att bevisa, känner jag. Jag är nöjd med uträttat ärende och sedan är det alltid spännande när man stänger en dörr, för då öppnas det alltid nya. Det ser jag faktiskt fram emot.

"Någon vet vem Håkan är"

För 15 år sedan sade han i en intervju att den dagen media "bara skriver Håkan Ericson i tidningen har man kanske presterat något". Det sades med glimten i ögat med tanke på arvet från hans far Georg "Åby" Ericson. "Åby" förde klassiska IFK Norrköping till fem SM-titlar och som förbundskapten tog han Sverige till två raka VM-slutspel under 1970-talet.

TT: Är du där nu?

– Ja, det tycker jag nog, säger han och skrattar.

– Det känns väl häftigt att någon vet vem Håkan är - så att det inte bara är "lilll-Åby" eller "lill-Jojje" som jag kallades när jag var liten.

FAKTA

U21-EM i Polen

U21-EM avgörs i Polen 16-30 juni. Sverige är regerande mästare efter guldet i Tjeckien 2015.

Grupp A: Polen, Slovakien, Sverige, England.

Grupp B: Portugal, Serbien, Spanien, Makedonien.

Grupp C: Tyskland, Tjeckien, Danmark, Italien.

Gruppspelet avgörs den 16-24 juni. Gruppettorna och bästa tvåan går vidare till semifinalerna, som spelas den 27 juni. Finalen avgörs den 30 juni.

Blågult inleder EM-slutspelet mot England i Kielce den 16 juni. Sedan väntar värdnationen Polen den 19 juni och Slovakien den 22 juni, båda i Lublin.

TT

ARTIKELN HANDLAR OM