Lagerbäck tror på norskt lyft - om ett tag

TT-SPORT

Fotboll. 87:a på den senaste världsrankningen.

Sämre har norsk landslagsfotboll aldrig mått och det är i den verkligheten Lars Lagerbäck arbetar sedan i vintras.

– Jag är helt övertygad om att vi kommer att bli bättre, säger han.

Det börjar bli många år sedan Norge och Sverige - som möts på Ullevål i Oslo på tisdag kväll - befann sig på någorlunda samma nivå.

Norge spelade VM 1994 och 1998 samt EM 2000 men sedan dess har det långsamt men stadigt gått utför med norrmännens landslagsfotboll. Med Per Mathias Høgmo slog det i botten (?) efter den svaga starten i VM-kvalet. Erbjudandet att rekonstruera ett dysfunktionellt landslag var en utmaning Lagerbäck inte kunde tacka nej till i januari. Har man tagit Island till kvartsfinal i ett EM-slutspel ska det väl gå att få hygglig fason på Norge?

Redan andra landskampen - 1-1 mot Tjeckien i lördags - visade att vissa elementa i Lagerbäcks fotbollsfilosofi satt sig hos spelarna.

"Klar och tydlig"

Målvakten Rune Almenning Jarstein, en av lagets veteraner med 46 landskamper, ser redan positiva effekter av att ha Lagerbäck som chef.

– Han är väldigt klar och tydlig med vad han vill. Han har glimten i ögat och han får oss att trivas i truppen. Han gör klart för oss vilka saker vi spelare ska tänka och fokusera på och det snabbar på utvecklingen och ger bättre resultat.

– Vi har haft svårt med självförtroendet. I matcher där vi får ett tidigt baklängesmål har vi fallit samman lite. Den andra halvleken mot Tjeckien är något att bygga vidare på, säger Almenning Jarstein.

Lagerbäck himlar lite med ögonen åt det där med "glimten i ögat", men han tycker att han är på god väg att forma en grupp efter sina idéer.

Få bort svackorna

Han tillstår också att det är en bra bit kvar innan han är någorlunda nöjd.

– Det här (mötet med Tjeckien) är ett klart steg framåt, men det finns saker vi fortfarande kan utveckla och göra bättre. Det är att slippa de här svackorna vi har i matchen, framförallt ha en mycket högre lägstanivå hela tiden, jobba mer tillsammans och hitta en mer stabil trupp.

– Vi ska sätta vårt försvarsspel bättre. Delar i det var inte så bra även om det i det stora hela var bra. I anfallsspelet spelar vi fortfarande lite för svårt. Det handlar om att alla spelare tänker och hjälper varandra. Vi är lite i testfasen fortfarande, men det här ska vi kunna öka med några procent. Med den inställning killarna visat på träning är jag helt övertygad om att vi kommer att förbättra oss.

Att man i Norge sneglar på Sverige med en viss motvillig beundran är uppenbart. Segern mot Frankrike och ledningen i kvalgruppen är en "snackis" även här.

Berömmer Janne och Peter

Lagerbäck får flera frågor i ämnet just nu. Inte minst hur Sverige kan prestera så bra utan Zlatan Ibrahimovic.

– Den främsta förklaringen är att Janne (Andersson, förbundskaptenen) och Peter (Wettergren, assisterande förbundskaptenen) har organiserat laget väldigt starkt och har dessutom fått in en grupp spelare som tidigare inte hade så mycket speltid. Bra spelare i bra klubblag, säger han.

Är Sverige bättre nu?

– Resultatmässigt är det ingen tvekan. Prestationsmässigt har Sverige klart tagit ett steg i jämförelse med hur det har varit de senaste åren. Hade Zlatan kommit in, i den form han hade innan han skadade sig, och de hade hittat en balans i lagets sätt att spela tror jag att de hade varit ännu bättre, men det är alltid svårt att hitta balansen när du har en så dominant spelare.

– Har du en sån spelare är det en enorm fördel. Men blir det för stor fixering på en sån spelare tror jag inte att det är bra heller. Det är alltid laget som vinner matcher. Enskilda spelare kan göra en avgörande grej, men totalt sett är det alltid laget som vinner matcher.

FAKTA

Lars Lagerbäck

Född: 16 juli 1948 i Katrineholm.

Uppvuxen: Ovansjö, Medelpad.

Bor: Stockholm.

Tränaruppdrag: Kilafors IF (1977-1982), Arbrå BK (1983-1985), Hudiksvalls ABK (1987-1989), Sveriges pojk- och ungdomslandslag (1990-1995), Sverige B (1996-1997) Sverige, assisterande förbundskapten (1998-1999), Sverige (2000-2009), Nigeria (2010), Island (2012-2016), rådgivare i det svenska landslaget 2016, förbundskapten i Norge 2017-.

Främsta meriter: Tog Sverige till EM 2000, VM 2002, EM 2004, VM 2006 och EM 2008. Ledde Nigeria i VM 2010. Tog Island till kvartsfinal i EM 2016 - landets största framgång på herrsidan. Förde landet till playoff mot Kroatien i VM-kvalet 2013.

Oslo, TT:s utsände

ARTIKELN HANDLAR OM