Tränaren om Crosby: "Den bäste"

SPORT

Ishockey. Titlarna har regnat över Sidney Crosby de senaste åren.

Den här säsongen slutade som den började för Pittsburghstjärnan - med dubbla vinster.

– Han är helt klart den bäste spelaren i sin generation, sade Pittsburghtränaren Mike Sullivan.

Den 29-årige Pittsburghkaptenen fick höja både Stanley Cup-bucklan (för tredje gången) och Conn Smythe-pokalen (andra gången) som slutspelets mest värdefulle spelare.

Precis som förra säsongen.

Och precis som den här säsongen började. Då som lagkapten för Kanada i det lag som vann World Cup och där han också utsågs till turneringens mest värdefulle spelare.

Känslan bakom drivet

Crosby har vunnit allt som går att vinna. Bara sedan 2014 har han sopat hem två Stanley Cup-titlar, ett OS-guld, ett VM-guld och en World Cup-seger.

Vad som driver honom?

– Känslan just nu. Ingenting kan matcha det här, sade Crosby med ett stort leende där han satt på presskonferenspodiet med en keps med texten "Stanley Cup Champs".

– Det här är vad allt handlar om, och att få dela det med en grupp av killar där flera av dem har varit med länge och vet hur svårt det är och vad du måste gå igenom. Att dessutom få dela det med familj och vänner, det är vad allt handlar om.

"En av de största"

Crosby är den tredje spelaren i NHL-historien som vinner MVP-priset två år i rad och den sjätte som tagit hem det två gånger. Han slutade tvåa i slutspelets poängliga med 27 poäng (8+19), en poäng bakom lagkamraten Jevgenij Malkin.

– Med det han åstadkommit hittills i sin karriär så tar han absolut plats bland de största i historien. Han är en kille som vet hur man vinner, han har gjort det i så många sammanhang oavsett om det handlar om NHL och Stanley Cup, eller World Cup eller OS. Det som gör honom så speciell är hans arbetsmoral och hans vilja att vara den absolut bäste, sade Sullivan.

FAKTA

Sidney Crosby

Ålder: 29.

Födelseort: Cole Harbour, Nova Scotia, Kanada.

Främsta meriter: OS-guld 2010 och 2014, Stanley Cup-seger med Pittsburgh 2009, 2016 och 2017, World Cup-seger 2016, VM-guld 2015.

TT

ARTIKELN HANDLAR OM