Ingen America's Cup-final för svenskbåten

SPORT

Segling. Svenskbåten Artemis förlorade utmanarfinalen i America's Cup i segling mot Emirates Nya Zeeland, 2-5 - men ägaren öppnar för en ny satsning.

"Det finns all anledning att tro att vi kan göra det ännu bättre nästa gång", säger Torbjörn Törnqvist.

I underläge 2-4 var Artemis tvungen att vinna de tre återstående seglingarna i utmanarfinalen.

Det blev bara en match. I andra försöket, efter två timmars väntan på tillräcklig vind, vann Emirates den sjunde seglingen överlägset. I mål var ett uppgivet Artemis-team distanserat med nära en minut.

"Det är självklart tungt att inte gå vidare men det har varit en berg-och-dalbana hela vägen", säger grindern Andreas Axelsson i ett pressmeddelande.

Det första race-försöket bröts när båtarna trots en förkortad bana inte var i närheten av mållinjen när maxtiden 25 minuter hade passerat - detta på grund av i stort sett obefintlig vind på Bermudas "Great Sound".

"Lärt oss mycket"

Slutet på den här upplagan behöver inte innebära slutet för det svenska America's Cup-projektet.

"Vi har ett riktigt bra team, vi kämpade på och kunde gjort det lite jämnare. Men vi kommer tillbaka. Vi är med och hugger med lagen i toppen och har lärt oss mycket under den här kampanjen", säger Torbjörn Törnqvist, ägare och grundare av Artemis Racing.

På den nyzeeländska båten var det mungiporna uppåt.

– Vi är väldigt, väldigt glada över att vara tillbaka i final. Artemis har varit en fantastisk motståndare och pressat oss otroligt hårt. Det sätter oss i ett bra läge inför finalen, sade Emirates rorsman Peter Burling i C Mores sändning.

Ska vinna bucklan

Emirates gör nu upp om idrottsvärldens äldsta trofé, "The Auld Mug", med titelförsvararen Oracle från USA. Oracle, som vann grundomgången, går in i finalen - som avgörs i bäst av 13 seglingar - med en bonuspoäng.

– Inget har ändrats. Vi är här för att ta bucklan tillbaka till Nya Zeeland, sade Peter Burling.

TT