Lindberg vill utse två sommarspelsvärdar

SPORT

Olympiskt. För första gången kan det bli så att IOK utser två OS-arrangörer på samma gång.

– Det är ett bra förslag, för vi har två bra kandidatstäder, säger IOK-ledamoten Gunilla Lindberg.

I fredags var Lindberg med och beslutade i Internationella olympiska kommitténs styrelse (IOK), exekutivkommittén, att lägga fram förslaget om att fördela sommarspelen 2024 och 2028 vid höstens kongress i Lima, Peru.

Vid en extrakongress i juli ska förslaget röstas om. Går det igenom är det bara en fördelningsfråga vid septemberkongressen - vem av Paris och Los Angeles som får arrangera vilket av spelen.

– Nu har vi två bra kandidatstäder, då är det synd att inte ta tillvara på det. Nästa gång kanske man inte har det. Jag hoppas att förslaget röstas igenom den 12 juli, säger Lindberg.

Taktik bakom utspel

Los Angeles och Paris är de enda kvarvarande kandidaterna till OS 2024. Båda har sagt att man endast är intresserat av spelen 2024.

– Klart att båda säger att de vill ha 2024, det är lite taktik bakom det. Men jag vet att det inte är något problem att få dem att ta 2028. Det här är ju allt eller inget. Är man inte intresserad av 2028 och inte får 2024, då kan det bli en annan situation till nästa omröstning och då kanske man inte alls är med i rejset. Det här är en garanti för att man får spelen, säger Lindberg.

"Dålig affär att inte söka"

Lindberg säger att det är allt svårare att få bra kandidater till OS.

– De tre kommande spelen går i Asien (vinter- och sommarspel) och jag tycker att det är viktigt att vi har ansökningsstäder från alla kontinenter. Det är därför som vi jobbar hårt med den olympiska agendan för att det ska gå att få ekonomi på spelen, att det inte ska gå back. Och konceptet ska vara att det man gör ska städerna vilja ha även efter att OS är slut, säger hon.

– Som det är nu, så är summan pengar som man får från IOK väldigt stor. Det är egentligen en dålig affär att inte söka OS, skulle jag vilja säga. Men det budskapet är svårt att få ut.

Det ekonomiska risktagandet handlar om logistik (vägar, transporter och OS-boende) och anläggningar.

– Nu trycker vi på att man ska kunna använda befintliga anläggningar, säger Lindberg och ger som exempel Tokyo, som arrangerar nästa sommarspel 2020.

– Där har vi förordat befintliga arenor för att sänka kostnaderna för spelen.

FAKTA

Kommande OS-arrangörer

2018: Pyeongchang, Sydkorea.

2020: Tokyo.

2022: Peking.

2024: Paris eller Los Angeles.

TT