Guldduon tror på ny succésommar

SPORT

Fotboll. En succésommar och ett glimrande EM-slutspel.

Det är vad som väntar U21-landslaget i Polen, i alla fall enligt guldduon Oscar Hiljemark och Ludwig Augustinsson.

– De vinner, säger Hiljemark.

Uttalandet är så klart kryddat med en stor skopa nationalism. Men det är ändå inte taget ur luften. Oscar Hiljemark, som var lagkapten när U21-landslaget gick hela vägen i Tjeckien, lyfter fram flera avgörande detaljer som han tror kommer att väga tungt under EM-slutspelet i Polen.

Fungerande grupp

24-åringen pratar en del om skickliga individer, men det han fastnar mest vid är även det som karaktäriserade guldlaget 2015.

Laget, truppen, gruppen.

– Med en fungerande grupp, där alla drar åt samma håll, finns alla möjligheter att gå långt. Det visade vi, i dödens grupp. Jag hoppas och tror att de ska kunna ta efter lite av det vi gjorde och jobba på samma sätt, säger Oscar Hiljemark.

– Vi hade många duktiga individer som hade kvalitet, men det viktigaste för oss var att vi fick ihop det till en grupp som fungerade. Inte bara de elva som var på planen, utan att alla drog åt samma håll. Även ledarstaben. Det tror jag var viktigt. Drar man åt samma håll blir laget slagkraftigt.

Hyllar Håkan Ericson

För att få en samstämmig grupp handlar mycket om förbundskapten Håkan Ericsons arbete.

Och det är just den detaljen - Ericsons roll - som Ludwig Augustinsson anser vara U21-landslagets främsta styrka.

– Han får ihop gruppen på ett fantastiskt sätt. Han har en bra plan för varje match och han väljer rätt spelare. Nu har han valt en bra grupp som verkligen kämpar för varandra. Sådant betyder mycket, säger Ludwig Augustinsson.

– Det känns som att han även har fått ihop ett bra spel, lite mer bollförande. Sedan gäller det att formtoppa spelarna till de första matcherna, och det tror jag att han har gjort. Håkan är en bra tränare, han har koll på grejerna.

Framgång i Polen

Utöver vikten av ett fungerande och samspelat lag anser guldduon att Sverige måste prestera direkt. Det finns ingen "komma igång-match", utan det gäller att göra resultat direkt och vara med från första minuten i första matchen.

Om spelarna och ledarna lyckas med de detaljerna lär det blir ett nytt roligt mästerskap för U21-landslaget, i alla fall enligt Ludwig Augustinsson och Oscar Hiljemark.

– Minst semifinal, tror jag på. Håkan har något speciellt med den här gruppen, säger Augustinsson.

Hiljemark:

– De vinner ... man ska alltid tro på det, säger han.

FAKTA

Guldlaget 2015

Målvakter: Patrik Carlgren, Jacob Rinne, Andreas Linde.

Försvarare: Victor Nilsson Lindelöf, Alexander Milosevic, Filip Helander, Ludwig Augustinsson, Joseph Baffo, Sebastian Holmén, Pa Konate.

Mittfältare: Oscar Lewicki, Oscar Hiljemark, Abdul Khalili, Kristoffer Olsson, Simon Tibbling, Arber Zeneli, Sam Larsson, Robin Quaison, Simon Gustafson.

Anfallare: John Guidetti, Isaac Kiese Thelin, Mikael Ishak, Branimir Hrgota.

Förbundskapten: Håkan Ericson.

Lublin, TT:s utsände