Ericson om U21-EM: "Ett litet rävspel"

SPORT

Fotboll. U21-landslaget är inne i sina sista förberedelser inför premiären mot England.

Och allt sker bakom stängda dörrar.

– Det är ett litet rävspel, säger förbundskapten Håkan Ericson.

Ungefär 20 minuter med bil från centrala Lublin har Sverige sin EM-bas. Runt träningsanläggningen finns ett högt grönt stängsel och vid varje entré står vakter för att ha koll på vilka som går in och ut.

Kort sagt, det krävs rätt behörighet för att se U21-landslaget träna i 15-20 minuter.

Sedan stängs träningarna. Reportrar, fotografer och andra personer som är på plats får sätta sig in i ett mindre klubbhus eller lämna området helt och hållet.

"Litet rävspel"

– Det är egentligen inte så mycket för er (svenska medier) del men vi måste kunna träna taktiska moment utan att vi vet att motståndarna kan dra nytta av det. Det handlar om sådana marginaler, säger förbundskapten Håkan Ericson.

– Titta på England, de spelade en skuggmatch mot Island i veckan och stängde in sig på träningsanläggningen. Ingen fick filma matchen och de skrev inte upp laguppställningen eller något annat på deras hemsida. Det är ett litet rävspel, och då får inte vi vara för bjudsamma heller.

Bortsett från taktiska dispositioner finns det även en del annat som ska justeras fram till premiären mot England på fredag.

Ericson vill rätta till felen som man gjorde i genrepet mot Danmark (0-2) och sedan handlar det om att hitta rätt spelare till startelvan.

– Vår idé har vi klart för oss och den har vi jobbat på under det här året, men det är ju finjusteringar hela tiden, så klart. Man är aldrig färdig. Sedan är det ett antal platser som är kvar, säger han.

Vakanta startplatser

TT: Hur många platser pratar vi om?

– Jag skulle säga att det är runt tre.

Vilka som får chansen beror på hur U21-landslagets ledarstab tror att England kommer att ställa upp i Kielce.

– Vi vet i stora drag men i U21 kan uppställningar skifta mycket, så det är klart att det finns en liten osäkerhet om motståndarna. England har ändrat lite och spelat med olika grunduppställningar, och där vi får chansa lite, säger Håkan Ericson.

FAKTA

Så spelas U21-EM

U21-EM avgörs i Polen den 16-30 juni. Sverige är regerande mästare efter guldet i Tjeckien 2015.

Grupp A: Polen, Slovakien, Sverige, England.

Grupp B: Portugal, Serbien, Spanien, Makedonien.

Grupp C: Tyskland, Tjeckien, Danmark, Italien.

Gruppspelet avgörs den 16-24 juni. Gruppettorna och bästa tvåan går vidare till semifinalerna, som spelas den 27 juni. Finalen avgörs den 30 juni.

På fredag inleder Sverige EM-slutspelet mot England i Kielce. Sedan väntar värdnationen Polen den 19 juni och Slovakien den 22 juni, båda i Lublin.

Lublin, TT:s utsände