Gulldén: "Måste bli bättre i försvarsspelet"

SPORT

Handboll. Vägen till handbolls-VM i Tyskland blev lekande lätt.

Vägen i mästerskapet brukar dock sluta i en återvändsgränd.

– Vi måste bli bättre i försvarsspelet i VM, sade mittnian Isabella Gulldén efter storsegern mot Makedonien i VM-kvalet.

Sverige körde över Makedonien fullständigt i kvalet till handbolls-VM i Tyskland. Blågult säkrade sin plats i mästerskapet i december med 30 bollars marginal efter 46-27 inför 2 164 åskådare i Ystad arena (vann borta i lördags med 31-20).

– Det var väldigt lätt. Lite för lätt kanske, sade mittnian Isabella "Bella" Gulldén med ett leende.

"Bygga på lite till"

För stjärnan Gulldén väntar nu ett tolfte mästerskap med landslaget sedan debuten i Peking-OS 2008. Än väntar dock Blågult på sin första fullträff i ett världsomspännande mästerskap (OS och VM) - medaljerna har kommit i EM (silver 2010, brons 2014).

– Vi har inte gjort så bra resultat i ett VM tidigare. Så jag hoppas självklart att vi kan bygga på lite till och det är ändå lite mer än ett halvår kvar. Det är många som går ut och spelar i nya lag och tar kliv, sade CSM Bukarest-stjärnan.

TT: Vad krävs för att ni ska ta ett steg till i VM?

– För det första mycket tid ihop och även att varje individ jobbar på att bli bättre hela tiden. Jag tycker även att vi måste bli bättre i försvarsspelet - kompakta, men ändå aggressiva. Att man hittar den balansen och får en trygghet bakåt. För mål har vi faktiskt lyckas göra på sistone, sade 27-åringen.

Förbundskaptenen Henrik Signell håller med.

– Jag är jättenöjd med det som vi är på väg att skapa. Det är lite skarpheten och jämnheten som måste upp. Att hela tiden behålla en hög nivå. Vi får inte begå misstag i försvarsspelet utan vi måste snarare bli stabilare där, sade Signell, som i december får göra sitt tredje mästerskap som förbundskapten (OS och EM 2016).

Årets spelare igen

Spelarna i landslaget går nu på semester. Förutom VM-platsen går "Bella" Gulldén på ledighet med att för tredje gången i karriären bli utsedd till Årets spelare i svensk handboll. Något som endast storspelaren Mia Hermansson-Högdahl (1985, 1987 och 1994) mäktat med tidigare.

– Det är ju en bekräftelse att man gör något bra. Den här säsongen har väl kanske inte varit min bästa säsong, om man ser till de andra gångerna. Men det är alltid kul så klart att få den utmärkelsen, sade "Bella" Gulldén.

FAKTA

Årets spelare

Vinnaren av utmärkelsen Årets spelare i svensk handboll de senaste tio åren:

2017: Isabella Gulldén.

2016: Nathalie Hagman.

2015: Ida Odén.

2014: Isabella Gulldén.

2013: Sabina Jacobsen.

2012: Isabella Gulldén.

2011: Linnea Torstenson.

2010: Linna Torstenson.

2009: Johanna Wiberg.

2008: Johanna Ahlm.

TT