Ronaldo känner sig kränkt efter åtalet

SPORT

Fotboll. Världens bäst betalde idrottsman, fotobollsspelaren Cristiano Ronaldo, har smitit från skatten.

Det anser i alla fall en åklagare i Madrid som på tisdagen väckte åtal mot den portugisiske stjärnan

– Det kommer som en stor överraskning för spelaren som känner sig kränkt, säger Ronaldos advokat.

Ekonomitidningen Forbes rankar Ronaldo, 32, som världens bäst betalde idrottare med en årsinkomst på drygt 810 miljoner kronor. Enligt åtalet ska Real Madrid-anfallaren ha lurat den spanska staten på 14,7 miljoner euro, cirka 145 miljoner kronor under åren 2011 till 2014.

Flera skattebrott

"Den åtalade har utnyttjat en företagsstruktur skapad 2010 för att gömma undan inkomster i Spanien för bildrättigheter från skattemyndigheterna vilket är en 'frivillig' och 'medveten' överträdelse av hans skattemässiga åtaganden i Spanien" skriver åklagarmyndigheten i ett uttalande.

Dessutom ska Cristiano Ronaldo bara ha deklarerat 110 miljoner i inkomst mellan 2011 och 2014 i stället för de 420 miljoner han uppges ha tjänat.

Till det ska läggas att han anklagas för att ha vägrat att lägga till 280 miljoner till sin inkomst för försäljning av bildrättigheter till ett spanskt bolag för åren 2015-2020.

– Det är en stor överraskning för spelaren som känner sig kränkt. Det ger mig ett speciellt ansvar i att föra hans talan kring besvikelsen och orättvisan han känner, säger Ronaldos advokat Antonio Lobo Xavier i portugisiskt tv, enligt AFP.

Två skalbolag

Ronaldo misstänks ha undvikit skatt genom två bolag på Brittiska Jungfruöarna och Irland.

Förra året dömdes den brasilianske stjärnan Lionel Messi till 21 månaders fängelse och 21 miljoner i böter för skattebrott rörande hans bildrättigheter under åren 2007 till 2009.

Den fängelsedomen kommer troligtvis omvandlas till villkorlig dom enligt spanskt praxis för ickevåldsbrott som ger kortare straff än två år.

TT-Reuters-AFP