Debutanten Armenteros räddade Sverige

SPORT

Fotboll. Samuel Armenteros var reserv till reserverna, inkallad så sent som i lördags när Marcus Berg gick på semester.

Och vad gjorde han?

Mål direkt i debuten efter ett sent inhopp.

Det räddade 1-1 mot Norge och ansiktet på ett landslag som långa stunder såg ut att ha gjort som Berg.

– Det är en dröm jag haft, säger Armenteros.

Vänskapslandskamper i mitten av juni kommer inte högst upp på spelarnas önskelista, vad de än säger om hur fint och stort det är att spela för Sverige. Som alla andra räknar även fotbollsspelare ned till semestern.

Då blir det som det blir, närmast fritt från rejäla närkamper.

– Jag tycker att vi gör en sömnig första halvlek som jag inte alls är nöjd med. Det var inte så att spelarna inte ville, det var mer att de inte hade energin därute. Norge lägger sig lågt, vi har inte fart eller tempo för att såra dem, säger förbundskaptenen Janne Andersson.

"Inte leta kryckor"

Oscar Hiljemark var knappast ensam om att underprestera, men hans agerade väcker frågor om hur han mår av att Jakob Johansson klättrat förbi honom i hackordningen på det centrala mittfältet. Hiljemark slog bort boll efter boll.

Var fanns den kollektiva löpviljan? Skärpan? Det positiva kroppsspråket? Initiativförmågan?

Med facit i hand var det snudd på övermod av Andersson att byta hela startelvan från VM-kvalet mot Frankrike. Så dåligt är inte det Norge (matchade en mix av startspelare från VM-kvalet mot Tjeckien och reserver) Lars Lagerbäck nu ledde för tredje gången.

– Vi ska inte leta efter kryckor att luta oss mot, men det är trots allt lite baksmälla sedan i fredags. Vi var alla tagna av den matchen, det var en urladdning för oss alla. Jag tror inte att det var illvilja att vi inte fick ihop det, mer att det saknades energi, säger Andersson.

– Det här är det sista många gör före semestern och det spelar nog också in.

Att ge alla i truppen chansen kan ha stjälpt mer än det hjälpt om avsikten var att bygga blågula självförtroenden. Det här var totalt sett landslagets i särklass sämsta prestation sedan Andersson tog över.

Norskt övertag

Mohamed Elyounoussi 1-0 i 44:e minuten var en logisk följd av ett påtagligt norskt övertag under större delar av första halvlek.

Kristoffer Nordfeldt höll Sverige kvar i matchen med några kvalificerade räddningar, den allra främsta på Mats Møller Dæhlis nick halvvägs in i andra. I den situationen skadade sig Pontus Jansson och Jakob Johansson kom in som mittback.

I samma veva byttes debutanten Armenteros, Marcus Rohdén och Emil Forsberg kom in för John Guidetti, Hiljemark och Sam Larsson.

Då började det hända saker.

Stack fram pannan

Rohdén gav fart och Forsberg fantasi åt mittfältet och Armenteros visade direkt varför han tillhörde de främsta målskyttarna i nederländska ligan. Sebastian Larsson lyfte in hörnan från höger och där stack Armenteros fram pannan i 81:a minuten och räddade ett hyggligt resultat trots en knackig prestation.

– Det är en dröm jag haft, jag har fått representera mitt land det är den största äran. Visst, det är en vänskapsmatch men som forward är det alltid roligt att göra mål, säger Armenteros till TV4.

Nu tar Anderssons landslag ledigt fram till sista veckan i augusti. Då samlas truppen i Sofia där Bulgarien väntar och några dagar senare Vitryssland i Borisov.

– Vi har bara förlorat en match och det var tredje matchen i rad där vi kom i underlägen men inte förlorade. Det finns ljuspunkter, säger Andersson.

Två VM-kvalmatcher som kommer att vara avgörande för om Sverige ini det sista slåss om gruppsegern med Frankrike eller får jaga andraplatsen i de två sista kvalmatcherna i oktober.

FAKTA

Årets landskamper

8 januari: Sverige-Elfenbenskusten 1-2.

12 januari: Sverige-Slovakien 6-0.

25 mars: Sverige-Vitryssland 4-0 (VM-kval).

28 mars: Portugal-Sverige 2-3.

9 juni: Frankrike 2-1 (VM-kval).

13 juni: Norge 1-1.

31 augusti: Bulgarien-Sverige (VM-kval).

3 september: Vitryssland-Sverige (VM-kval).

7 oktober: Sverige-Luxemburg (VM-kval).

10 oktober: Nederländerna-Sverige (VM-kval).

November: Playoffmatcher eller landskamper.

Oslo, TT:s utsände