Guldcoachens tips: "Skicka dem till USA"

TT-SPORT

Basket. USA:s damer dominerar basketvärlden och krossar andra nationer på de stora mästerskapen.

Guldcoachen från Rio de Janeiro vet hur övriga länder ska komma närmare:

– Skicka dem till USA, säger Geno Auriemma.

Han heter Luigi Auriemma men kallas bara för Geno och är världens bästa damcoach. Som förbundskapten förde han USA:s damer till två raka OS-guld och två raka VM-guld utan förlust (31-0 i matcher). I Rio de Janeiro var segermarginalen i snitt nästan 30 poäng.

Som coach för University of Connecticuts damer sedan 1985 har han även vunnit elva collegemästerskap - något ingen annan coach lyckats med, oavsett herr- eller damlag.

Europa börjar bäst

När TT äter lunch med Geno Auriemma i samband med ett basketseminarium i Stockholm så berättar han lite överraskande att egentligen är de europeiska spelarna bättre under ungdomsåren.

– Fram till 15-17-års ålder så ligger ni i Europa före de amerikanska spelarna. Då tränar ni mer än vi gör, framför allt på grunderna i basket. I USA spelar vi i stället fler matcher, förklarar Auriemma.

– Men från 18, när spelarna börjar college, då går vi förbi er.

TT: Varför då?

– Vår träningsmängd ökar och vi tränar mer fysik och blir starkare och snabbare. Vi tränar till exempel 2,5 timmar varje dag under försäsongen.

Större urval

Som guldcoach kan han välja och vraka bland alla förhoppningsfulla baskettjejer som vill bli collegestjärnor och det bidrar till framgångarna.

– Vi har många fler spelare att välja från.

Väl på seniornivå skiljer det ändå inte så mycket när det gäller guardpositionen, att styra spelet.

– Det stora gapet finns i hur de stora spelarna spelar. I Europa har man också stora spelare, men de saknar den fysik som de amerikanska spelarna har.

TT: Så vad ska vi i Europa göra för att komma ikapp?

– Skicka dem till USA och collegespel. Och spela i WNBA.

Ryskt ras

Damernas motsvarighet till herrarnas NBA spelas på sommaren, när de europeiska ligorna har uppehåll. Och jämfört med NBA där det är mängder av europeiska spelare så är det relativt få europeiska damer i WNBA, bara elva stycken 2017 varav en svenska Amanda Zahui.

– Trots att europeiskorna blir draftade så väljer de att inte spela, de tycker att man tjänar för lite och de väljer att vila över sommaren. De amerikanska spelarna däremot, de vill spela på hemmaplan och de känner att de utvecklas.

Och när de europeiska ligorna sen går igång så tar de amerikanska WNBA-spelarna stor plats då ett 50-tal även spelar i Europa.

– Titta på den ryska ligan där de ryska spelarna inte får mycket speltid och Ryssland fått ett dåligt landslag.

Just Ryssland visar hur USA sprungit ifrån. Efter ryska OS-brons 2004 och 2008 blev man bara sjua 2012 och missade OS 2016. Och efter tre raka VM-silver blev man bara sjua 2010 och missade VM 2014.

– Så vill ni komma ikapp så måste ni skicka era spelare till USA, säger Geno Auriemma.

FAKTA

Luigi "Geno" Auriemma

Namn: Luigi "Geno" Auriemma

Född: 23 mars 1954 i Montella, Italien

Yrke: Basketcoach, sedan 1985 för University of Connecticuts damlag.

Meriter: OS-guld 2000 (som assisterande), 2012 och 2016, VM-guld 2010 och 2014. Elva gånger collegemästare med Connecticut vilket är rekord för ett collegelag oavsett dam- eller herrcoach. Längsta segersviten är 111 segrar i rad.

Lön: Drygt 20 miljoner kronor per år enligt USA Today.

TT

ARTIKELN HANDLAR OM