Erfarne Tibbling tror på "nya" spelsättet

TT-SPORT

Fotboll. Jobbet och tron är likheterna.

Skillnaden jämfört med guldlaget 2015 är att årets U21-landslag vill vara spelförande.

– Vi vill fajtas om bollinnehavet, säger Simon Tibbling.

Slutspelet i Tjeckien blev historiskt. Sverige tog sig vidare från gruppen, fick en enkel semifinal mot Danmark och var sedan kyligast och säkrast när finalen mot Portugal avgjordes på straffar.

EM-guldet var U21-landslagets första någonsin.

Två av guldmakarna finns med i årets trupp till slutspelet i Polen: Kristoffer Olsson, AIK, och Simon Tibbling, Groningen.

Tibbling var den enda av duon som fick speltid i Tjeckien. Den numera 22-årige mittfältaren var bänkad i premiären mot Italien men växte sedan till en nyckelspelare och stod bland annat för en avgörande kvittering mot Portugal - som innebar avancemang från gruppen.

Vet vad som krävs

Riktigt var erfarenheten betyder inför årets turnering vet inte Tibbling. Han vet heller inte vilken roll som förbundskapten Håkan Ericson vill ha honom i.

– Jag försöker alltid bidra med det jag är bra på, det tror jag alla andra gör också. Man gör sitt bästa på planen, man gör sitt bästa utanför planen, säger han.

– Kanske att jag försöker visa det (erfarenheten) i mitt spel, att jag har varit med förut och att jag vet vad som krävs.

Det Simon Tibbling däremot har koll på är att U21-landslaget 2017 inte är som U21-landslaget 2015.

Skillnaden - ja, bortsett från att det är olika spelare - är att årets lag ska vara mer tekniskt, bollförande och vill styra matcherna.

"Mer spelande"

– Likheterna är väl att det är två hårt jobbande lag, med stark tro. Det har gjort att det är två lag som har gjort bra ifrån sig internationellt. Skillnaderna är väl att det här laget är mer spelande och vill fajtas om bollinnehavet, säger han.

– Jag tror det kan bli annorlunda matcher än vad det var i den senaste turneringen. Det här är ett lag som verkligen vill ha bollen medan förra laget var bra på att anpassa sig till olika matcher.

TT: Vilket sätt är mest effektivt?

– Svårt att svara på. Allt handlar om resultat. Hur man får resultat beror ju på grupperna, och i den här tror vi att vi kan få resultat med ett sådant här spel. Vi anser att vi har sådana spelartyper, säger Tibbling.

– Sedan handlar det om att ha lite flyt. Det är fem matcher på mindre än två och en halv vecka, då är det små marginaler. Det handlar om att få dem på sin sida.

FAKTA

Simon Tibbling

Född: 7 september 1994 i Stockholm.

Position: Mittfältare.

Klubb: Groningen.

Tidigare klubbar: Grödinge, Brommapojkarna, Djurgården.

Aktuell: Simon Tibbling hade en tongivande roll i guldlaget 2015 - nu jagar han nytt EM-guld med U21-landslaget.

Lublin, TT:s utsände

ARTIKELN HANDLAR OM