SOK hoppas men Stockholmspolitiker inte eniga

SPORT

Olympiskt. Sveriges olympiska kommitté vägrar att ge upp hoppet om ett OS i Stockholm.

SOK hoppas att politikerna ska ändra sig sedan IOK beslutat att skjuta till mer pengar.

– Jag är väldigt positiv, men det finns ingen politisk majoritet, tyvärr, säger finansborgarrådet Karin Wanngård (S).

Det var den 26 april som rullgardinen drogs ner över planerna på ett vinter-OS och Paralympics i Stockholm. Socialdemokraterna i Stockholms stadshus förklarade att det inte fanns politisk enighet för att satsa vidare och försöka få spelen 2026 och därmed var OS-drömmen spräckt.

Eller? SOK hoppas nu kunna väcka liv i planerna.

Sedan beslutet kom i slutet av april har Internationella olympiska kommittén (IOK) preciserat hur mycket stöd arrangörsstäderna kommer att få 2026. Det finansiella stödet ökas från 4,8 miljarder kronor 2022 till 8,9 miljarder kronor 2026.

– Det är 9 miljarder kronor som arrangerande stad får. Det är minimum. Och det kommunicerades efter att politiken drog sig tillbaka, säger Hans Vestberg, ordförande i Sveriges olympiska kommitté (SOK).

Det innebär att den ekonomiska risken för ett svenskt OS skulle minska, enligt Vestberg.

"Måste våga gå vidare"

Med det argumentet har SOK uppvaktat politikerna i Stockholms stad och regeringen för att få igång den svenska OS-kandidaturen igen.

– Jag kommer precis från kommunstyrelsen där vi lade fram rapporten, en gedigen utredning som pekar på att det skulle vara väldigt bra för Stockholm att arrangera vinter-OS och Paralympics. Jag tycker att man faktiskt måste våga gå vidare, men tyvärr. Det finns ingen bred politisk majoritet i det här skeendet, säger Wanngård.

TT: Finns det ingen möjlighet att gå vidare med OS-planerna?

– Om det finns fler partier som säger att de är för OS och Paralympics i Stockholm, om det blir en bred majoritet, då blir ingen gladare än jag. Men ibland måste även ett finansborgarråd inse när man inte har majoritet, och just nu ser det ut på det sättet, säger Wanngård.

Återkommer i september

SOK hoppas kunna återkomma till politikerna med konkret information om de nya OS-förutsättningarna i september.

– Jag vill bara understryka att vi känner ansvar för att utreda det här för vi tror att det är positivt för Sverige med ett OS. Men vi är inte färdiga med detaljerna, säger Vestberg.

Vestberg framhåller att IOK har förändrat förutsättningarna för att söka vinter-OS. Nu finns ökat fokus på hållbarhet och ekonomiskt ansvar samtidigt som ansökningsprocessen har förkortats och gjorts billigare. Det borde göra det attraktivt för Sverige och Stockholm, menar han.

FAKTA

Tidigare försök

Stockholm arrangerade sommar-OS 1912 och hästdelen av sommar-OS 1956 (de övriga tävlingarna gick i Melbourne i Australien). Sedan dess har Sverige försökt få tillbaka idrottsfesten sju gånger utan att vinna omröstningarna. Sex gånger har Sverige missat att få vinter-OS: Göteborg (1984), Falun (1988 och 1992) samt Östersund (1994, 1998 och 2002).

Stockholm misslyckades även med att få sommar-OS 2004.

Stockholm var också med i ansökningsprocessen till vinter-OS 2022 men drog sig ur i förväg.

TT