Domare kan bryta matcher i Ryssland

SPORT

Fotboll. Domare vid sommarens Confederations Cup kan stoppa matcher om supportrar uppträder diskriminerande.

Det meddelar det internationella fotbollsförbundets Fifas styrelse.

Confederations Cup spelas i Ryssland och inför turneringen kommer två nyheter.

Dels kommer domare att ha befogenhet att lämna matcher om fans uppträder diskriminerande på läktarna. Det är ett steg i att främja fair play i turneringen, säger styrelsen i Fifa. Och domare kan i och med det här avbryta spelet tillfälligt eller stoppa matchen helt om beteendet fortsätter.

Utöver detta har styrelsen också tagit initiativ till att inrätta anti-diskriminerande funktionärer i publiken, för att upptäcka och rapportera oförskämt beteende från supportrar.

"Det här är banbrytande förändringar i den globala kampen mot diskriminering", sade Fifas president Gianni Infantino i ett uttalande.

"Båda initiativen är extra verktyg för domarna och matchfunktionärer för att förhindra diskriminerande inställning och se till att atmosfären i arenan är fair play och respektfull".

Under det pågående VM-kvalet till nästa års världsmästerskap har Fifa använt sig av observatörer som är tränade av ett europeiskt nätverk inom fotboll mot rasism. De har även varit med vid specifika vänskapslandskamper.

Confederations Cup - det som kallas för-VM i fotboll - startar den 17 juni, då värdlandet Ryssland möter Nya Zeeland.

TT-Reuters

ARTIKELN HANDLAR OM