Ståhl kastade längst på Bislett

TT-SPORT

Friidrott. Daniel Ståhl gick ut med det kaxiga beskedet att han siktar på VM-guldet i diskus i London.

Efter snack kom verkstad.

Med 68,06 vann han Diamond League-galan på Bislett.

– Jag rankar den här segern högt, det är som Champions League i diskus, säger han.

24-åringen hade redan säkrat segern med 67,36 inför sista försöket, då han ökade med 70 centimeter. Det var hans andra seger i en Diamond League-gala.

Serien var imponerande:

62,60 - 64,95 - 67,36 - 65,36 - 62,58 - 68,06.

– Första gången jag kastar sex giltiga kast också. Kul, säger Ståhl.

Redan i tredje kastet fick han fullträffen 67,36 men han hade gott om krafter och känsla kvar inför det sista kastet. Där prickade han in säsongens fjärde kast över 68 meter.

– Nu tar jag i och så får vi se hur långt det blir. Det var så jag tänkte.

Har bara kört på

Världsettan Fedrick Dacres, Jamaica, nådde som längst 67,10 och kom tvåa i ett startfält som lockade merparten av världseliten i grenen.

– Nu har jag tävlat mot Dacres och Andrius Gudzius och några av de andra två gånger i rad. För mig blir det bra draghjälp. Det är skoj.

TT: Känner du dig trygg och säker på den nivån nu?

– Oh, ja. Jag har tränat mycket på stabilitet, stå kvar i ringen, teknik. Jag har varit skadefri, kört på och blivit starkare av att jag gått ned lite i vikt.

– Sedan har jag bara kört.

Hur var det därute?

– Bra stämning med mycket folk på läktaren, soligt och fint. Det kändes bra. Jag hade bra tryck i benen jämfört med i Hengelo senast. Jag tog i lite för mycket med överkroppen då och har jobbat stenhårt med benen.

Trea i världen i år

Ståhl ligger på tredje plats på världsårsbästalistan och får han som han vill tar han ytterligare pinnhål på Stockholms stadion redan på söndag, i nästa stopp i Diamond League.

– Jag hoppas på topp-tre och nya poäng för att ta mig till finalen i Bryssel, säger Daniel Ståhl.

Och fyller i:

– Och 70 meter.

70 meter på söndag, alltså?

– Det är klart. Hemmaplan. Så får ni journalister, politiker och alla se vad kast innebär. Att det inte bara är fotboll i Stockholm...

För att slippa resa hem på fredagen och tappa en träningsdag satte sig Ståhl i bilen och åkte hem till Stockholm direkt efter tävlingen i Oslo.

– Farsan kör. Vi är hemma vid tre. Jag kan slagga i bilen. Då kan jag köra dubbla pass på fredag och vila på lördag, säger Ståhl.

Oslo, TT:s utsände

ARTIKELN HANDLAR OM