Salming trivs bland de bästa

TT-SPORT

Friidrott. Höjdhoppandet har tagit henne till söndagens Diamond League-tävling i Stockholm.

I sommar ska Bianca Salmings mångkampande ge både JEM-medalj och en plats i senior-VM.

– Jag gillar att vara där alla de bästa är, säger hon.

Det har gått snabbt för sjukamparen Bianca Salming.

I mars gjorde 18-åringen seniordebut i inomhus-EM i Belgrad. Förra veckan satte hon nytt personbästa i både mångkamp (5 894 poäng) och i höjdhopp (1,89). Och på söndag gör hon Diamond League-debut på Stockholms stadion.

– Mamma brukar säga "Bianca, stanna upp lite och ta in allting!", men jag vet inte riktigt hur man gör. Men jag ska försöka njuta lite också på söndag, säger Bianca Salming.

Bra nerver

På fredagen var hon tillsammans med höjdhopparkollegan Erika Kinsey, Sverigebäst i år med 1,92, och 800-meterslöparen Andreas Almgren på plats i Kungsträdgården i Stockholm för att möta medier och fans inför helgens friidrottsgala.

– När man står och pratar så här så börjar man fatta att det är ganska stort. Men jag brukar prestera bättre på stora tävlingar så jag antar att min kropp och mitt huvud reagerar bra på press.

Några stora förväntningar på tävlingen har hon ändå inte. Med motståndare som överlägsna ryska världsettan och regerande världsmästaren Maria Lasitskene (2,04 i år) går det inte att vara annat än ödmjuk.

– Det kommer ju att kännas konstigt att stå bredvid dem, men det är bara kul. På något sätt är det ett betyg på allt man har gjort.

Jagar JEM-medalj

Huvudmålet för säsongen är annars sjukampen på junior-EM i italienska Grosseto i juli. Dit åker hon inte för att se och lära.

– Då är målet en pallplats, och jag vill vinna. Sedan vore det skitkul om man lyckades kvala till VM också, säger Bianca Salming.

Om hon ska nå senior-VM i London i augusti är det ett lyckat JEM som gäller. Det är den enda tävlingen före VM som hon planerar att tävla i mångkamp, och det krävs ett bra resultat.

VM-kvalgränsen är satt till 1,94 i höjd och 6 200 poäng i sjukamp. Höjd blir svårt tror hon själv, även om hon hoppas på ett nytt personligt rekord på Diamond League-galan.

Men i sjukamp kan en något lägre poäng räcka till VM om inte 32 stycken klarar kvalgränsen.

– Och det är mångkampen jag satsar på. Man behöver ju inte klara kvalgränsen, men jag vet att jag i alla fall behöver göra över 6 100. Jag vet att jag har det i kroppen, jag måste bara få ut det.

FAKTA

Bianca Salming

Född: 22 november 1998.

Bor: Vaxholm.

Personligt rekord, sjukamp: 5 894 poäng (100 m häck: 14,83, höjd: 1,89, kula: 13.57, 200 m: 26,47, längd: 5,72, spjut: 41,74, 800 m: 2.11.08). Kan jämföras med Carolina Klüfts juniorvärldsrekord 6 542 poäng.

Personligt rekord, höjd: 1,89.

TT

ARTIKELN HANDLAR OM