Ryssland hoppas dämpa VM-oro i för-VM

SPORT

Fotboll. Med ett år kvar till fotbolls-VM i Ryssland spelas Confederations Cup - uppvärmningsturneringen där åtta nationer deltar i form av sex kontinentalmästare, världsmästarna och VM-värden.

En generalrepetition inför nästa sommars fotbollsfest, på flera plan.

I vilket skick är arenorna?

Håller säkerheten?

Sköter sig de ryska fansen?

För hemmanationen Ryssland blir det en möjlighet att räta ut frågetecken. EM-slutspelet förra sommaren slutade i moll med bara en inspelad poäng mot England och förluster mot Slovakien och Wales. Matchen mot England drog dessutom till sig negativa rubriker efter att ryska huliganer stormat engelska läktarsektioner, samt bråkat före och efter matchen i vad som rapporterades vara välkoordinerade attacker i Marseille.

Ryssland har ett nytt, ungt lag. Bara tio spelare återstår från EM-truppen. Premiären mot Nya Zeeland spelas i St Petersburg på Zenit Arena, en av de fyra VM-arenorna som kommer att användas i Confederations Cup. Bygget av Zenit Arena har omgärdats av korruptionsanklagelser och grova förseningar.

Världens dyraste arena

Zenit Arena skulle ha varit klar redan 2008 men stod redo först i december 2016. Kostnaden på motsvarande 6,5 miljarder är drygt 4 miljarder över budget och gör den till världens dyraste arena. Flera av de totalt tio VM-arenorna är inte färdigbyggda. Organisationen Human Rights Watch släppte i veckan en rapport som vittnade om farliga arbetsförhållanden och hur 17 arbetare har dött under förberedelserna.

Confederations Cup blir ännu en chans för Fifa att testa videodomare inför VM 2018. Fifa tar även krafttag mot rasism och tillåter domarna att stoppa matcher vid diskriminering på läktarna. Fifa har kallat rasismen i rysk ligafotboll för "totalt oacceptabel" och till domarnas hjälp kommer det att finnas observatörer på läktarplats för att upptäcka och rapportera rasism.

När det gäller spelet har domarna uppmanats att fokusera extra på att vara mer noggranna med tidstillägg efter skadesituationer och byten. Maskning ska också beivras.

Tyskland experimenterar

I Rysslands grupp spelar även Portugal och Mexiko. Portugal är med för första gången och kommer med ett starkt lag, med färske liga- och Champions League-vinnaren Cristiano Ronaldo i spetsen. Monacos succéman Bernardo Silva, nu i Manchester City, är nog extra spelsugen efter att ha missat förra sommarens EM-slutspel då Portugal vann guld. I Mexiko heter de namnkunniga spelarna Javier Hernandez och åldermannen Rafa Marquez, 38.

Tysklands förbundskapten Joachim Löw har experimenterat med truppen. Mesut Özil, Toni Kroos, Manuel Neuer, Jerome Boateng och Thomas Müller har fått semester. Bara tre från världsmästarlaget från 2014 är uttagna, i stället är det framtidsnamn som Leroy Sané, Timo Werner, Julian Brandt och Niklas Süle som ska göra det för "Die Mannschaft". Chile, som vunnit två Copa América-mästerskap inom loppet av två år, gör debut i sammanhanget och har med sig stjärnorna Alexis Sanchez och Arturo Vidal.

FAKTA

Confederations Cup

Världsranking inom parentes:

Grupp A: Ryssland (63), Nya Zeeland (95), Portugal (8), Mexiko (17).

Grupp B: Kamerun (32), Chile (4), Australien, Tyskland (3).

Två lag från varje grupp avancerar till semifinal.

Vinnare: Brasilien (4), Frankrike (2), Mexiko, Argentina, Danmark.

Historik: Turneringen spelades första gången i Fifas regi 1997. Upplagorna 1992 och 1995, under namnet King Fahd Cup, fick i efterhand officiell status av Fifa.

Alternativt namn: Kallas också för-VM.

TT