Holmlunds första ord efter olyckan

SPORT

Skicross. Anna Holmlund skadade sig allvarligt i en skicrossolycka i december.

Nu har Dagens Nyheter träffat OS-bronsmedaljören från 2014 och hennes föräldrar och pratat om Annas nya liv.

Det var bara några dagar innan julafton i fjol som det hela inträffade. Under en träning i Italien kraschade Anna Holmlund och slog i huvudet.

Hon fördes i helikopter till ett sjukhus i Bolzano, där prognosen kom. Den var värre än vad som först hade befarats. Hon hade ådragit sig blödningar i hjärnan och opererades direkt.

29-åringen sövdes sedan ner och kort därefter flögs hon, strax före nyår, hem till Sverige för fortsatt intensivvård.

Små framsteg

Ett par månader senare vaknade Anna och har sedan dess gjort små framsteg.

Och i en intervju med Dagens Nyheter har hon nu pratat med media för första gången efter händelsen.

I hennes nya liv i rullstol måste hon träna på allt från början. Sådant som tidigare var en självklarhet. Som att äta.

När DN frågar om vad hon vill träna på svarar hon:

– Hoppa. Springa. Sen.

Ler och skrattar

Annas pojkvän Victor Öhling Norberg som också tävlar i skicross, berättar för Aftonbladet att han pratar med henne varje dag.

– Hon har fortfarande väldiga problem med minnet. Det fantastiska är att hon kan svara när vi pratar. Hon har börjat le och skratta, det gör min vardag enklare, säger Öhling Norberg som funderade på att sluta efter Annas olycka men som fortsatte tävla och blev världsmästare i mars.

Flyttas till Sundsvall

Anna Holmlund har kommit längre än vad som hade förväntats.

– Läkare säger att det inte borde vara möjligt att komma så långt som hon redan gjort. Är det någon som ska klara det här så är det Anna, säger pappa Lars.

– Nu har det planat ut lite men hjärnan håller på att reparera sig under två års tid så vi har inte gett upp hoppet om att det ska bli ytterligare förbättringar, säger mamma Margaretha.

Planen är att Anna, som har den tredje graden av hjärnskador, i juli ska flyttas från Danderyds sjukhus till en lägenhet i hemorten Sundsvall.

– Anna klarar ingenting helt själv från det att hon går upp på morgonen. Minst två personer måste vara med vid alla förflyttningar eftersom hon är så ostadig, säger Margaretha.

FAKTA

Anna Holmlund

Född: den 3 oktober 1987, i Sundsvall

Sport: Skicross

Klubb: Sundsvalls slalomklubb

Främsta meriter: OS-brons i Sotji 2014, VM-brons 2011, vinnare av den totala världscupen 2011, 2015 och 2016.

Karriär: Holmlund var en lovande alpinåkare med flera ungdoms-SM-guld och spelade också i flicklandslaget i fotboll. Hon tävlingsdebuterade i skicross först som 20-åring och redan året därpå vann hon sin första världscuptävling. 2011 tog hon hem den totala världscupen. I OS-debuten 2010 slutade Holmlund sexa. Säsongerna därefter råkade hon ut för två allvarliga knäskador och karriären var i fara. Men hon kom tillbaka och tog brons i OS i Sotji 2014. Sedan dess har hon varit sportens dominant med segrar i den totala världscupen både 2015 och 2016.

TT