Wahlqvist: "Bara att köra på"

SPORT

Fotboll. Straffmissen mot England hade han redan glömt.

I Linus Wahlqvists huvud var mötet med England ändå en bra start på U21-EM.

– Går vi rent nu så går vi vidare. Det är bara att köra på, sade han efter 0-0-matchen i Kielce.

Ibland är det bättre att glömma det som har varit och fokusera på det som väntar i framtiden. Det var vad Linus Wahlqvist visade att han hade bestämt sig för efter Sveriges EM-premiär mot England i Kielce i södra Polen.

Och det är lätt att förstå varför.

Den 20-årige IFK Norrköping-backen var sånär på att bli U21-landslagets store matchhjälte - men straffen i 81:a minuten var något för tam och Jordan Pickford visade varför Everton betalade en stor summa för att köpa loss honom från Sunderland.

– Jag var rätt säker från början och försökte trycka upp den i mitten, men den blev lite låg och då fick han upp handen. Sitter den lite högre så hade den gått in, sade Wahlqvist.

TT: Var du för säker?

– Svårt att säga. Jag visste var jag skulle lägga den, och jag lade den där...

"Bra match"

Wahlqvist grämde sig inte mycket mer än så.

I stället ansåg han att Sverige spelade bra mot England och att det bådar gott inför fortsättningen av gruppspelet, där Polen väntar på måndag och sedan summeras mot Slovakien på torsdag.

– Jag tycker vi gjorde en bra match. Vi började lite sådär och de fick mycket tryck, några hörnor och hade mycket boll men sedan tycker jag att vi tog tag i bollen och spelade på ett bra sätt, sade han.

– I andra halvlek tycker jag att vi gjorde det ännu bättre, vi skapade många chanser och jag tycker vi gjorde en bra start på turneringen.

Det var dock England som började bäst.

Engelsmännen, som i uppbyggnadsspelet ofta tryckte upp ytterbackarna högt och bara stannade med mittbackarna, var lite överallt. De pressade, stressade och under de första femton minuterna hade engelsmännens intensiva spel resulterat i tre hörnor och två lägen för anfallaren Tammy Abraham.

Men Sverige stod pall för trycket.

Ribbträff av Cibicki

– Klart att de var favoriter på förhand, men jag tycker att vi var det bättre laget. Det är bara summorna i deras lönekuvert och värderingen på pappret som säger något om dem men sedan är det ju vanliga fotbollsspelare och människor, sade Wahlqvist.

När "det rullande" U21-landslaget väl började hitta rätt kom även chanserna. Pawel Cibicki hade två bra lägen, ett från nära håll i första och en boll som träffade ribban i andra, och inhopparen Carlos Strandberg var sånär på att hitta rätt vid ett par omställningar.

Men något mål blev det aldrig. Sverige tog med sig en poäng "hem" till basen i Lublin och för förberedelserna inför fortsättningen av U21-EM.

FAKTA

Så fortsätter U21-EM

U21-EM avgörs i Polen. Sverige är regerande mästare efter guldet i Tjeckien 2015.

Sveriges matcher: 0-0 England. Kommande: Polen, i Lublin på måndag, Slovakien, i Lublin på torsdag.

Gruppettorna och bästa tvåan går vidare till semifinalerna, som spelas den 27 juni. Finalen avgörs den 30 juni.

Kielce, TT:s utsände