Ryssar under neutral flagga på Stadion

SPORT

Friidrott. Världsmästarna Sergej Sjubenkov och Marija Lasitskene tävlar igen - men inte under Rysslands flagga.

– Det är blandade känslor att tävla under neutral flagga, men vi och alla andra vet att vi är ryssar, säger Lasitskene.

Höjdhoppstjärnan Lasitskene, som tidigare hette Kutjina, och Sergej Sjubenkov finns båda med i startfältet i söndagens Diamond League-gala på Stockholms stadion. Duon hör till det 15-tal atleter som Internationella friidrottsförbundet IAAF har gett klartecken att tävla igen.

Men Lasitskene är inte nöjd förrän hon får tävla för Ryssland igen.

– Det är inte vårt fel och jag vet inte varför vi måste betala för det, men till slut kommer det ändra sig och vi får tävla under rysk flagga igen, säger hon om dopningsskandalen som i fjol ledde till att ryska friidrottare bland annat stoppades från att tävla i OS i Rio de Janeiro.

"Lämnat känslorna kvar"

Sjubenkov, regerande VM-guldmedaljör på 110 meter häck, upplever att reaktionerna har varit övervägande positiva efter att han och flera ryska kollegor fått börja tävla igen.

– Sedan finns det några hatare och de skriker oftast högre än alla andra, vilket gör att det kan kännas som att det bara finns hatare runt en, säger han.

TT: Hur var det att stoppas från att tävla?

– Jag vill inte prata om det, för jag har redan gått vidare och lämnat alla mina känslor kvar i 2016, säger Sjubenkov.

"Var tufft"

Men han erkänner att det stundtals har varit svårt att motivera sig.

– Under förra året var det ganska tufft och mitt årsbästa var inte så bra, min motivation var inte bra. Men i år är det annorlunda, som ett vanligt år.

Sjubenkov berättar att frekvensen på dopningstester utanför tävling mer eller mindre har fördubblats sedan Ryssland stängdes av förra året. Men situationen kring dopningsproblematiken i hemlandet vill 26-åringen inte gå in på närmare.

– Det är ganska svårt för mig att kommentera, jag är bara en friidrottare som tränar och tävlar, säger Sjubenkov.

TT