Sjöström: "Helt galet att jag simmar så fort"

SPORT

Simning. Nytt världsårsbästa på 100 meter fjäril.

Två hundradelar från svenskt rekord på 50 m fritt.

Sarah Sjöström visar superform igen. Gladast är hon över frisimmet.

– Kanske blir det världsrekord i Borås igen, säger svenskan till TT.

Sarah Sjöström fortsätter att leverera världstider i Mare Nostrum-simningarna.

I den tredje och sista deltävlingen i Canet vann svenskan OS-gulddistansen 100 meter fjäril på världsårsbästat 55,76 och 50 m fritt på 23,85 - två hundradelar från sitt svenska rekord.

– Det känns jättebra såklart, jag är jättenöjd att komma under 56 sekunder på 100 fjärilsim. 50 fritt var också hur bra som helst. Det är första gången jag gör hela Mare Nostrum-simningen. Att göra det tillsammans med Jennie (Johansson) och Michelle (Coleman) har varit jättekul. Det underlättar när man har roligt vid sidan av, säger Sjöström på telefon från massagebänken i Canet.

Sjöström är snabbast i världen på fyra distanser i år: 50 och 100 m i både fjäril och frisim.

Fysiskt och mentalt stark

Varför är det du så snabbt just nu?

– Jag verkar vara i bra form fysiskt och mentalt. Jag känner mig stark.

Hur känns bra mental form?

– Jag är avslappnad och tar det inte så himla allvarligt. Jag försöker bara simma och tänker inte så mycket. Om man inte är i bra form är det lättare att förklara, då kommer jag in på konstiga tankemönster.

Med nye tränaren Johan Wallberg har Sjöström fått den "nytändning" hon behöver. Med extra fokus på frisimmet.

– Helt galet att jag kan simma så här fort. Det känns hur bra som helst. Känner mig extremt stark på frisimmet. Träningen har gått väldigt bra i hela maj. Väldigt tuff träning. Jag har simmat lite mer frisim på de hårdare passen än jag brukar göra och jobbat på tekniken.

Stora segermarginaler

Segermarginalerna till konkurrenterna har ofta varit stora på sistone. I franska Canet var tvåan Ranomi Kromowidjojo, Nederländerna, halvsekunden efter på 100 m fjäril och på 50 m fritt var An Seh-Yeon, Sydkorea, distanserad med 1,5 sekund.

– Jag tänker inte så mycket på konkurrenterna. Jag är en snabb simmare under säsongerna och brukar ha bra placeringar inför mästerskapen. Några av de andra simmarna behöver extra toppning och flera av tjejerna kommer att närma sig mig i tid på VM. Men simmar jag på samma tider som nu räcker det långt ändå. Det är fakta liksom.

I Canet återstår 100 m fritt och 50 m fjäril. Sedan väntar SM i Borås, den sista tävlingen före VM i Budapest. Det var just i Borås som Sjöström satte världsrekord för tre år sedan. Då på 50 m fjäril - nu är siktet inställt på 50 m fritt där hon på lördagen var tolv hundradelar från Britta Steffens världsrekord.

"Nära världsrekord på 50 m fritt"

– Jag kommer att träna mycket under SM, så det kommer nog bli många snabba lopp. Jag brukar få bra resultat när jag tränar hårt. Kanske blir det världsrekord i Borås igen. Det är snabb pool där. Jag har varit nära världsrekord flera gånger på 50 m fritt.

Det blev fler svenska framgångar i Canet. Michelle Coleman, som är näst snabbast på 200 m fritt i år, vann distansen på 1.56,22 - 58 hundradelar långsammare än hennes personbästa.

För tredje tävlingen i rad kom Jennie Johansson tvåa på 100 m bröstsim. Svenskan simmade på 1.06,79 men var för tredje gången i rad också distanserad av ryskan Julija Jefimova, vars segermarginal var nästan två sekunder.

Erik Persson blev sexa på 100 m bröstsim på tiden 1.01,23.

SM avgörs i Borås 30 juni-4 juli och VM i Budapest 23-30 juli.

TT